Народна традиция за 25.03.2019

~ Благовещетие ~

В нощта преди Благовещение небето се отваря и стопанинът на заровеното имане се явява като огън. 
Ден на майката
Благовещение е денят в който според Светото писание архангел Гавриил донася благата вест на Светата Дева, че ще стане майа на Сина Божий Иисус – Спасителят на хората.
Думата евангелие идва от гръцки език и означава блага вест. Празнуват Благовест, Благовеста, Благой, Вангел, Вангелия, Евангелина, Иванжелин, Бончо, Бонка (от Бона Деа – добрата богиня в латинския пантеон).
Празнуват също Гаврил и Габриела, които биха могли да празнуват на 27.03. или на 13.07. – събор на св. арх. Гавраил.

Благовещение.
Блага да е сутринта,
благ да е денят,
благи вести ви нося сега,
усмихнете се на мига!
Благовещение е!
Дано всички
да бъдат зарадвани
с благи вести
в днешния ден!

За Благовец се казва, че е половин Великден. И, въпреки че е по времето на Великите пости, на този ден е задължително на празничната трапеза да се поднесе рибно блюдо. А когато някой излезе от вкъщи, той трябва да носи залък хляб и пари в себе си, за да го закука кукувицата на пълно и на сито. На този ден не се дава нищо назаем, за да не се изнесат благата от къщата.
Календарно Благовец стои много близо до пролетното равноденствие и това се отразява във всички обреди, във вярванията на хората, свързани с посрещането на пролетта. Смята се, че именно на този ден самодивите се завръщат от край свят, от двореца на Слънцето, кукувицата, която е тяхна помощница, се обажда за пръв път. Тогава се появяват и първите прелетни птици, змиите и гущерите изпълзяват, мечките излизат от леговищата си. Природата започва да се събужда от зимния си сън.
Сутринта стопанките премитали дворовете, събирали сметта на куп, запалвали я и прескачали огъня, като вярвали че по този начин ще изгонят и вредоносните влечуги, и бълхите.
Тъй като змията е и приятел и лечител на хората, но и техен враг, който им пакости, на този ден предците ни са извършвали много магически ритуали, свързани със змията, с които са целели нейното омилостивяване. За да се предпазят от змии, жените на пипали игли, куки и конци. За да не срещат самодиви, момите  не излизали по тъмно сутринта от двора. Смятало се е, че с убитата на Благовец змия могат да се лекуват много болести. На места отрязвали главата на змията, отваряли челюстите и там посявали семена от босилек или други билки, които да ползват за лек през годината.
По нашите земи хората почитат змията-пазителка на домашното огнище. За това на Благовец жените пекат специални хлебчета, наречени змиюрки и оставят парче от хляба на тавана или при прага за стопана на къщата.
Ели Маринова