Плутон, трансформаторът

Господарят на Ада. Плутон е господар на Скорпион и VIII дом.

Плутон обикаля зодиакалния кръг за около 248 години, но движението му е силно променливо. Той прекарва между 15 и 26 години във всеки знак.

Това е най-отдалечената от познатите ни планети, която напоследък беше обявена за астероид или джудже, за двойна планета поради твърде големия си сателит. Но това е в компетентността на астрономите. Астролозите разглеждат Плутон като една от тежките планети, която наред с Уран и Нептун, влияе върху съдбата на цели поколения. Планетата е открита по математически път от Пърсивал Лоуел през 1915 година. На 21.01.1930 година тя е видяна през телескоп в обсерваторията Фалстаф, САЩ от Клод Тибо.

В митологията Плутон е повелител на ада, на царството на мъртвите, на междинното царство на Астрала. Той разрушава старото, но е догадка за новото. Не случайно планетата е открита на границата между две епохи от човешкото развитие. Силата на Плутон действа оживяващо, обновяващо и пробуждащо, но действието му не е внезапно, като на Уран, а тихо и потайно и се проявява в точния момент.

Плутон владее всичко, което се намира под земята – руди, нефт, злато, скрити съкровища. На практика всеки по-важен митологичен герой е предприемал пътуване през подземния свят, което символизира пътуване до най-тъмната страна на човешката душа. Завръщането в земята на живите символизира трансформацията на личността на героя. Най-често използваната дума за Плутон е “трансформация”, защото мисията на Плутон е да сложи край на нещата или на психичните функции и да ги замени с вещо ново, често – по-добро. Той променя личността, без тя да го осъзнава, но по необратим начин.

Плутон управлява подсъзнанието /колективното неосъзнато/, скритите неща, които тук са представени по-различно, отколкото при Нептун, който не посочва конкретния проблем, а дава само неговото деформирано отражение. Плутон вдъхновява най-скритите човешки чувства, най-тайните пориви, които понякога са осъдителни, сексуалността. Той олицетворява смъртта, гроба, сексуалното удоволствие, плодовитостта, тайната власт, възкресението; демоните зад челата ни. Но Плутон е и планетата на непримиримото съдене.

Плутон управлява големия бизнес и богатство, минното дело, хирургията, детективска работа, както и всяко начинание, което включва ровене под повърхността, за да излезе истината наяве.

В материален план Плутон действа разлагащо и с разрушителна сила. Той засилва чувствителността и фанатизма, носи изкушението и смъртта. На полето на разума обаче, Плутон възстановява, създава ново или преработва силите и магнетизма.

На социалното поле Плутон символизира потребността от неограничена власт, от диктатура и деспотизъм, показва влиянието на масите. Той се свързва както с властта, така и с необходимостта да си сътрудничим и да споделяме с другите.

В медицината Плутон се свързва с регенеративните сили в организма, свързани с образуването на клетките и репродуктивната система.

Ели Маринова