Народна традиция за 06.06.2019

~ несение Христово, Спасовден ~ ~

Празнуват Спас, Спаска, Спасения и Сотир.

Свети Спас е закрилник на хлебари, шофьори, хотелиери и ресторантьори, цветари, строители. Общо 20 професии.

Спасовден се празнува винаги в четвъртък, на четиредесетия ден от възкресението на Христос Спасител. За много народи по света 40 е свещено число – 40 години Мойсей е обикалял пустинята с народа си; Иисус Христос е престоял 40 дни на пост и молитва също в пустинята; църквата ни почита свети 40 мъченици на 9 март; 40 дни след раждането жената е нечиста; 40 дни след смъртта душата на покойника остава привързана все още към земята.

Това е последният от Великите четвъртъци. Денят се тачи строго за предпазване от градушка. За това жените не тъкат, не перат с бухалка, не предат и не шият, а мъжете не орат. На Спасовден се извършват различни обреди за дъжд: някъде се играе Пеперуда, другаде се прави Покръсти или Черкуване за дъжд, защото спасовският дъжд е също толкова желан и чакан, както гергьовския, „капка – жълтичка”. В народните песни се пее за „Свети Спас – зелен клас”. В нощта преди празника много болни хора ходят „на росен”, преспиват на росенови поляни с надежсата русалките и самодивите да ги излекуват или поне да им покажат ще оздравеят ли или не. В цялата страна хората вярват, че на Велики четвъртък Господ пуска душите на умрелите на земята, а на Спасовден ги прибира. Рано сутринта хората гледат в кладенците с огледало, защото вярват, че ще видят в него лицата на покойните си близки. На Спасовден се носят орехови клонки в църквата или на гробището, за да пазят сянка на умрелите.

17 дни след Спасовден започват Петровите пости. Всяка година те са с различна продължителност, защото Спасовден е подвижен празник, а Петровден е с твърдо определена дата. За това всяка година църквата определа деня на петровите заговезни. На този ден обикновено се заговява с пиле.

Ели Маринова