ДЕВА 23 август – 22 септември

През 2020г. Слънцето влиза в знак Дева на 24-ти август в 00:07 ч. БГ време.  

Девиз: „Аз анализирам, аз мога“. Ключова дума – служба.

Шестият знак от зодиака. Господар Меркурий. Елемент земя. Качество подвижен. Краят на лятото. Женски отрицателен знак.

Цвят жълто-зелен. Щастливо число 5. Ден сряда. Минерали – жълт сапфир, яспис, изумруд, хелиотроп, тигрово око, нефрит, жълти и златисто-петнисти камъни.

Видни личности: Елизабет I, кардинал Ришельо, Майка Тереза, Тодор Живков, Любомир Пипков, Марин Големинов, Николай Гяуров, Христо Смирненски, Николай Хайтов, Йохан Волвганг Гьоте, Агата Кристи, Мери Шели, Тиодор Драйзер, Роалд Дал, Стивън Кинг, Кеворк Кеворкян, Тодор Колев, Ингрид Бергман, Майкъл Джаксън, Хулио Иглесиас, София Лорен, Клаудия Шифър, Шон Конъри.

Благодарение на интелигентния, общителен и находчив Меркурий, представителите на зодия Дева са наблюдателни и схватливи, проницателни и критични, особено към самите себе си. Те притежават необикновени аналитични способности и използват със завидно умение всякакви форми и начини на комуникация. Всички Деви имат чудесно дар-слово и интересно и занимателно перо, завидна езикова култура и могат да водят интересни и занимателни разговори на всякакви теми. Те постоянно се стремят към самоусъвършенстване и на тях нищо не може да им убегне. Освен всичко друго Девите са внимателни и скромни, съзнават, че не са идеални, но правят всичко възможно да го постигнат. Всички Деви са внимателни, добросъвестни, прилежни и продуктивни. Те са склонни да се товарят с повече работа от другите. Шумните купони не са по вкуса на хората от тази зодия. Те предпочитат да останат в службата, за да си довършат спокойно и методично работата, вместо да се потопят сред безгрижната тълпа или да отидат с колегите на събиране, където няма да се чувстват комфортно. Девата много трудно се отпуска в компания и едва ли някога може да си позволи по-свободно или лекомислено поведение. Създадените вече навици при Девата остават за цял живот.

За съжаление Девата често е твърде сурова и към себе си, и към другите, не може да направи разлика между приемливото и идеалното. Когато се чувства объркана и неудовлетворена, тя започва да се заяжда, да спори и да ви критикува, докато ви вбеси. Но ако в същото време изпаднете в беда, с радост ще ви се притече на помощ, без да търси отплата. Понякога Девата може да влезе в ролята на мъченик, който е принуден да се приспособява към недостатъците на другите. Възможно е да страда от чувство за вина, от тревожност и комплекс за малоценност. Освен това Девите са хипохондриците на зодиака. Те могат да се вманиачат към здравословното хранене и здравословния начин на живот. Девата никога не купува лекарство, козметика или пакетирана храна, без да прочете внимателно етикетите и листовките. И още нещо – Девите са склонни да трупат вещи, не са способни да изхвърлят нищо, а така има опасност да затрупат дома и живота си с ненужни неща.

Девата би трябвало да означава „девица”. И действително бракът не е най-голямата цел в живота на представителите на този слънчев знак. Но вече семейната Дева приема задълженията и отговорностите на брачния живот, остава вярна и предана. Семейната Дева се стреми да подрежда дома си и да анализира всичко в него, включително и отношенията, за да се чувства комфортно. В една романтична връзка представителите на тази зодия се чувстват най-добре, когато ролите и отговорностите са ясно определени, когато знаят какво могат да очакват от партньора си. Ако има несигурност и неяснота, Девата може да се почувства объркана и нещастна, да изгуби съня си и да започне да упражнява тотален контрол, което неминуемо води до разпад на отношенията.

Типичната Дева има приятна външност. Фигурата й е слаба, чертите на лицето са интелигентни, фини и изразителни, а очите са невероятно бистри и красиви. Чаровна и грациозна, Девата е твърде критична към външния си вид. Почти никога не харесва снимките си. Твърди, че не е суетна, но лесно ще я хванете да се оглежда скришом в огледалото. Облича се стилно и спретнато, макар и не задължително по модата.

Партньорство. Хармонично с Телец и Козирог. Нехармонично с Близнаци, Везни, Риби и Стрелец.

В медицината Дева отговаря за коремната област, асимилационните органи, черния дроб.

Държави и градове под Дева: Швейцария, Източна Индия; Атина, Йерусалим, Париж, Вавилон, Багдат, Хайделберг, Бостън, Лос Анджелис, Страсбург.

Ели Маринова