Народна традиция за 16.07.2019

~ Горещници ~

Св. мъченици Кирик и Юлита.
Свети равноапостолен Велик княз Владимир.
На 15 юли празнуват Юлита (от Юлия), Владимир и Владимира. По желание Юлиана и Юлиан могат да празнуват на 21 декември – мъченица Юлиания.
Марина означава “морска”. На 16 юли празнуват Марина и Марин.

На 15, 16 и 17 юли православната църква почита паметта на светите мъченици Кирик, Юлита, Антиоген и Марина, загинали за християнската вяра.

Дните 15, 16 и 17 юли се наричат Чурлига, Пърлига и Морина Огнена.
В житието на света Марина се споменава, че е била подложена на мъчения с огън. по време на Горещниците, особено в деня на Марина Огнена, се спазва строга забрана за работа. Не се пали  огън, дори огнищата се загасяват, защото се вярва, че вечерта на третия Горещник от небето пада нов, жив, Божи огън. В южна България хората почитат света Марина като Висия, Господарка на змиите и лечителка на ухапаните от змия.
Народната традиция почита тези три дни  или 17, 18 и 19 юли като празници на огъня и за предпазване от огън. Така денят на св. Марина присъства и в двата варианта. Всеки от горещниците има свое име: чурлига, пърлига и Марина Огнена. Те са смятани за най-горещите дни в годината. По тях хората гадаят какво ще е времето през януари, февруари и март (или декември, януари и февруари). Ако е наистина горещо, зимата ще е снежна и студена, ако е студено или вали дъжд, зимата ще е кишава и следващата година ще е гладна.
На много места вярват, че който се изкъпе в топъл лековит извор по време на горещниците, няма да го лови болест през цялата зима.

По време на тези три дни е строго забранено паленето на какъвто и да е огън. Забранена е всяка домашна и полска работа като предпазна мярка срещу пожари и киша през зимата.
Дните се тачат най-вече от работещите с огън – хлебари, готвачи, ковачи и пр.