Народна традиция за 06.08.2019

~ Преображение Господне ~

Църковният празник Преображение Господне ни напомня чудния начин по който Бог Отец преобразява Исус Христос, за да докаже на хората, че той действително е Син Божий.

В народната традиция празникът е свързан с предела между лятото и есента. Денят намалява, нощите стават по-дълги и по-хладни, змиите и гущерите се прибират в леговищата си, лястовиците и щъркелите започват да се събират на ята и да се приготвят да отлетят на юг. Водата в реките и езерата “се обръща”, става студена и неподходяща за къпане. На този ден започва подготовката на есенната сеитба. В Родопите вярват, че Господ “прибрязнувал” – пускал слънчева бразда в небето и така давал знак, че е дошло времето за есенна сеитба.

Стопаните отиват рано сутринта на лозе, откъсват първите чепки грозде, които отнасят в черквата и след освещаването им, ги раздават помежду си, пред черквата или на пътя. От тук насетне е позволено да се ядат грозде и къпини. Старите хора разказват, че когато Господ създавал гроздето, Дяволът направил къпината. Всеки, който искал да се спаси от изкушенията на Дявола, първо хапвал от божия плод и така си осигурявал покой за душата и добро телесно здраве. На Преображение има забрана за миене и пране.

Празникът се пада по време на Богородичните пости и по традиция се отбелязва с тържествен обяд, като на трапезата се слага рибно ястие. На Преображение започва подготовката за един от най-големите и най-уважаваните празници в нашия календар – Голяма Богородица.

Ели Маринова