Линиите на ръката и здравето

Вашето здраве буквално е във вашите ръце.

Хиромантията е метод за предсказване на бъдещето и състоянието на здравето, който се основава на линиите, формата, големината и особеностите на човешките длани. Понятието хиромантия идва при нас от гръцки език. Думата „хиро“ означава длан, а „мантия“ – предсказване.

Също като физиогномиката, която се занимава с лицевите характеристики и с формата на черепа, в днешно време хиромантията се смята за псевдонаучен метод за анализ на характера и състоянието на здравето. Но все пак хората продължават да проявяват интерес към нея, което поддържа системата жива. Тя продължава да се развива не толкова като предсказателна система, а по-скоро като помагало за диагностика на здравето. Смята се, че хиромантията е възникнала в Древна Индия преди повече от 5000 години. Тя се е практикувала в Древен Китай, Тибет, Месопотамия и Египет. Също като съногадателството, в древността хиромантията е била престижна и уважавана професия, упражнявана от добре обучени професионалисти. Хиромантията е вълнувала всички – и обикновените хора, и философите, и владетелите. Гръцкият философ Аристотел, който дори е включвал в лекциите си темата за хиромантията, описва дланта като „главен орган“ на човешкото тяло. Векове по-късно френският писател и художник Адолф Дебарол, считан за баща на съвременната хиромантия, издава книгата „Тайните на ръката“ (Les mystères de la main) през 1859 г., която продължава да буди интерес и през ХХІ век. Тук искам да напомня и за Индийската система за чакрите и меридианите в човешкото тяло, в която се която говори, че върху нашите длани са проектирани всички важни точки/чакри на тялото и, която също възприема дланите като основен орган на тялото. Искам да напомня и за практиката, наречена йога на ръцете, която с определени позиции на дланите и пръстите, наречени мудри, цели хармонизиране на здравето и духа. Такъв жест например са събраните за молитва ръце.

Ръката крие всякаква информация. Тя може да ни разкаже кои са силните ни страни и кои – слабите. Каква е нагласата ни за печелене на пари, как осъществяваме партньорски отношения. И, когато знаем как да прочетем правилно тази информация, можем да научим много както за миналото и бъдещето, така и за здравето си. В тази статия аз ще засегна предимно темата за здравето.

Хиромантията е много стара, вече позабравена наука, както е била определяна в миналото и, на която в днешно време много хора не гледат с добро око. Но ако поразгледате линиите на дланите си, формата и цвета на пръстите, ако погледнете и кожата на китката, ще разберете, че освен за характера и бъдещето ни, дланите говорят и за нашето здраве. И така наистина може да се окаже, че вашето здраве буквално е във вашите ръце. По правило при всички хора линиите на двете ръце се различават. Добре е да знаем, че линиите на лявата ръка показват потенциала ни, а линиите на дясната – реализацията, независимо коя е водещата ръка – дясната или лявата.

Ако дланите ни са забележимо червени, това говори за проблеми с черния дроб, а тези с мраморен рисунък – за проблеми с вегетативната нервна система. Ако кожата на ръцете е жълтеникава, е възможно да има изменения в черния дроб /хепатит, или холесцит/ или камъни в жлъчката. Кафявите петна на вътрешната страна на китката говорят не само за възрастта, но отново напомнят за жлъчката. Ако върховете на пръстите ви са силно зачервени, е добре да обърнете внимание на храносмилането си. Тъмно червеното, дори лилаво оцветяване отново е сигнал за черния дроб. Петната на Венериния хълм /областта под палеца/ може да са сигнал за проблем с гениталиите.

Когато кожата на китката е суха и изглежда като на малки люспички, това може би е недостиг на витамини А, Е и D, но ако люспите са по-големи, обърнете се към дерматолог, защото е възможно да страдате от гъбична инфекция. Ако кожата е като на люспички, но е тънка, бледа и суха, тогава е необходимо да се обърнете към ендокринолог, защото това може да е сигнал за проблеми с щитовидната жлеза – синдром на Хашимото. Ако ръцете ви изтръпват и усещането е като да са ви полазили мравки, отново има вероятност от проблеми с щитовидната жлеза, но тук става дума за хиперфункция, а не за хипофункция. А ако имате силно изпъкнали вени, може би е добре да се посъветвате с невролог.

Температурата на ръцете също е показател за здравословното състояние. Студените ръце са признак на проблем с оросяването. Когато дланите са горещи, това отново е сигнал за черния дроб, това е предупреждение, че той не се справя добре и не може да преработи всички отрови в организма, предизвикани от злоупотреба с лекарства или алкохол. Когато дланите са горещи и се изпотяват често, може би отново е добре да се посъветвате с невролог.

Състоянието на ноктите също говори. Ако те са чупливи или се цепят, това отново е сигнал за проблем на щитовидната жлеза. А когато ноктите са твърде изпъкнали, това е сигнализира за проблеми с белия дроб. Ако по ноктите има вертикални набраздявания, това говори за натрупана умора, а белите петна по тях, за липса на витамини и минерали в организма.

Ако ставите на пръстите са подути и болезнени, ако се е появило зачервяване, това е сериозен сигнал за артрит или дори за полиартрит. А когато има болка между втората и третата фаланга на безименния пръст и показалеца, тя предупреждава за предстоящ проблем в коленете.

Много проблеми могат да бъдат диагностицирани и според самата форма на ръката. Хората в древността са забелязали, че колкото е по-широка дланта, толкова е по-крепко здравето на човека, но хората с много широки длани и къси пръсти са предразположени към нарушения в кръвоносната система или към високо кръвно налягане. Хората с месести длани често имат проблеми с обмена на веществата в организма.

Хората с тесни длани, тънки пръсти и бледа кожа са с деликатна нервна система. Те винаги реагират на резките промени на и на околната температура, и на атмосферното налягане. При тях резките и силни звуци, емоционалното претоварване, смяната на часовите пояси по време на пътуване може да предизвикат сериозен дискомфорт. Хората с много тънки китки може да страдат от астма, да имат проблеми с правото черво, да страдат от ниско кръвно налягане, тоест хипотония.

Линиите по дланта също често са сериозен показател. Например така наречената маймунска линия, сливането на линията на сърцето и линията на главата в една, пресичаща цялата длан линия, говори за това, че притежателят й може да е носител на генетичен проблем, тук най-често става въпрос за синдром на Даун. Ако между втората и третата фаланги на пръстите има само една, вместо две линии, това също е сигнал за това, че притежателят на такава длан може да е носител на друг вид генетична деформация. Често нетипичните папилни линии по върховете на пръстите също са сигнал за подобен проблем.

Все пак, ако решите, че сте забелязали нещо тревожно по дланите на ръцете си, първо се посъветвайте с експерт, вместо да си правите сами генерални изводи.

Ели Маринова

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Content is protected !!