Въведение в нумерологията

Преди всичко друго, бих искала да подчертая, че названието на тази гадателска практика е нумерология, а не номерология. Думата идва от латински език и означава „число”, а не номер. Нумерологията, както всички съвременни гадателски практики, има своите дълбоки корени в древността. Интересно е, че в повечето нумерологични системи липсва понятието „нула”, интересно е и това, че при изчисленията се използва главно аритметичното действие събиране и само в един случай изваждане. Всичко това  доказва древният произход на нумерологията. Всички изчисления са лесни и прости по своята същност. Трудността идва при тълкуването на получените числа. За създател на нумерологията се смята древногръцкият философ и математик Питагор. Твърди се, че той от своя страна е взел идеята от древните поклонници на Орфей. Питагор казва, че числото е законът на Вселената. В стари времена, когато не е имало диференциране на букви и цифри, ролята на цифри са играели определени букви, изписани по определен начин. Спомнете си за римските цифри, където I=1, Х=10, L=50. Във всички азбуки по света всяка буква си има своето числово значение и оттук – всяка дума, всяко име, изписани на дадена азбука могат да бъдат сведени до числова стойност. И така – всяко име е ключ, който „отключва” много добри или не толкова добри възможности. По този начин  числата ни показват много и интересни неща.

За научите повече неща за себе си, за близките си и за живота си, ще се наложи да се заемете с някои прости на пръв поглед изчисления. Те се правят, като гласните и съгласните букви в името се заместят с техните числови стойности, а после многоцифрените числа, получени от името или от рождената дата се редуцират до едноцифрени. Всичко това става така: числата от датата 09.12.2005 година се събират едно с друго – 0+9+1+2+2+5=19, и се редуцират до едноцифрено число. В случая се получава 10, а 1+0=1,  но ние не бива да пренебрегваме 19, защото то е число на изпитание. Според нумерологията числовите значения на името, получени от събраните гласни и съгласни дават значенията на Душевния стремеж и Личността, а когато съберем тези числа, получаваме стойността на Израза. От числовите стойности на името се получават и Предизвикателството, Предпочитанията, Кармичните уроци и Латентното его. Всички тези числа очертават характера на носителя му, неговите наклонности, добрите и лошите му страни, противоречивите и парадоксални постъпки и реакции. Изчисленията, направени според датата на раждане ни показват числото на нашата съдба – Пътя в живота, по който вървим и Периодите в живота ни. За разлика от значенията, изведени от името, които бихме могли да променим, числото на Пътя в живота, на Циклите и Върховете, на Предупредителите, не могат да бъдат променяни.

Когато изчисляваме значенията, изведени от името, на първо място трябва да знаем, че значенията на Душевния стремеж, Личността и Израза, на Предизвикателството и Предпочитанията, винаги се изчисляват според рождените имена на базата на азбуката на страната, в която е роден човекът, на когото правим нумерологична карта. Винаги трябва да се съобразяваме на какъв език е написан първия официален документ на лицето. Това е особено важно за жените, защото когато се омъжат, те обикновено заменят бащината фамилия с тази на съпруга, който може и да е чужденец. Една жена може да не се омъжи или пък никога да не приеме съпружеската фамилия, тогава от гледна точка на нумерологията няма проблеми, но в повечето случаи омъжените жени приемат фамилията на съпруга, което може да доведе до объркване, защото има жени с по няколко брака. Колкото и пъти да смени фамилията си една жена, тя винаги си остава идна и съща личност, с много малки разлики, защото допълнителният Ключ, новата фамилия, привлича нови влияния към нея, добри или лоши, през този период от живота й, през който тя използва това име. Това се отнася и до псевдонимите и прякорите. В историята има много примери за хора, неизвестни до един момент, които са придобили известност с приемането на ново име или пък обратното. Но това не важи при официална смяна на името, извършена по съдебен ред по една или друга причина, било то осиновяване или лично желание. В този случай личността ще изтърпи големи сътресения и, ако това наистина се налага, по-добре е да стане в съвсем младенческа възраст.

Когато говорим, че някой има Път в живота, да речем 8, той е силен и материален човек. Но това е само една от характеристиките на този човек. Няма и не може да има хора, представляващи влиянието само на едно единствено число, дори то да е преобладаващо. Ако наистина има такъв човек, то той би трябвало да е много едностранчив и недоразвит по отношение на всички други сфери на живота, представени от другите числа. Както например в астрологията – няма човек, носещ характеристиките само на един определен зодиакален знак и просто не може да има такъв. И още – никой не може да реализира всички аспекти на някое число. Например в животинския свят има много представители на род котки и всички те са различни, домашната котка е едно нещо, а лъвът и тигърът – съвсем друго. Същото е и с приложението на числата – едно число има много аспекти, които може да са добри или не толкова и ние можем да избираме как да приложим това число за да постигнем по-добра реализация на целите си. Друг е въпросът, че целите също са най-различни, но ние сами си ги поставяме, постигаме ги и накрая берем плодовете им, които може да са прекрасни, а може и да не са точно това, което сме очаквали.

Ели Маринова

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.