Народна традиция за 19.02.2019

~ Тодорова Неделя ~

Първата седмица на строгия пост се нарича Тодорова, Тримирна, гладна, глуха, суха, кукерска неделя. В народните представи тази седмица е лоша и опасна за здравето на хора и добитък. Ако през Тодоровата седмица жените мият косите си и перат, те са застрашени от гръм и главоболие. На много места вярват, че през тази седмица нощем бродят таласъми, караконджули и прочие нечисти сили, страхуват се от “Глухия Тодор”, който причинява глухота и изсъхване на хора и посеви. Хората вярват, че който се разболее през тази седмица, няма да го бъде.
Тези страхове пораждат много забрани, спазвани главно от жените. Вечер никой не бива да замръква навън, жените не бива да перват с бухалка, мъжете не бива да орат и сеят, за да не пада гръм и градушка да не бие посевите. По това време не бива да се насажда квачка, не се меси хляб с квас и пр.
През първите три дни от Тодоровата седмица, а на някои места през последните три дни на Великия пост, се спазва най-строг пост, наречен тримирене. Понеделник, вторник и сряда тези, които тримирят не ядат нищо и дори не пият вода. Тримирят главно моми, млади булки, стари жени, а понякога и деца. В сряда сутринта тримерникът се причестява в черква и си взема светена вода. Краят на тримиренето се отбелязва с постна трапеза в дома на тримирилия. Вярва се, че чрез тримиренето хората изкупват греховете си и, който е тримирил, ще отиде в рая след смъртта си. Който обаче не издържи това изпитание и умре по време на тримирене, не се погребва в гробището, а извън него, защото хората се страхуват, че той (или тя) ще се превъплъти и ще вампиряса.
Смята се, че Тодоровата неделя е сестра на Русалската неделя и на Мръсните дни. Близка по значение е Сирната седмица.

Понеделник на Тодоровата неделя, Велики пости
Чист понеделник, Песи понеделник, Кукеровден се тачи за предпазване от бяс. Народът вярва, че болестта бяс се поражда от бесния вятър, който духа от най-долната дипла на небето. Ако орел или чучулига долетят до нея, те падат мъртви на земята, и ако някое животно изяде умрялата птица, то побеснява и пренася болестта при хората. На места на този ден празнуват за предпазване от мишки и змии. Обикновено понеделникът се смята за късметлия ден, но Песи понеделник прави изключение. В Източните Родопи наричат деня “похлупен”, защото хората вярват, че на този ден дядо Господ “затваря душите на мъртвите”. Това е и първият ден от тримиренето. На Чист понеделник започват кукерските игри.
Сутринта рано хората мият лицата си с водата останала от сварените на Сирни заговезни яйца, за да се предпазят от бълхи и мухи.
В Тракия на Песи понеделник жените месят и пекат специален обреден хляб, наречен змиюрка, те го разделят между всички членове на семейството, като предпазна мярка срещу ухапване от змия.
В Западна България жените почитат Врански понеделник, в чест на враните и гарваните.

Вторник на Тодоровата неделя, Велики пости
Лош, Черен, Глух, Усовски вторник. Той се смята за най-лошият от всички вторници през годината. Хората се страхуват, че роденото на този ден дете ще бъде нещастно. Денят се тачи за предпазване от суша и устрел по домашните животни.

Сряда на Тодоровата  неделя, Велики пости
Луда, Тримирна, Преговяла сряда. Последен ден от тримиренето. Тримирилите се комкат в черква и канят на постна трапеза в дома си свои връстници. Денят се тачи за предпазване от лудост.

Четвъртък на Тодоровата  неделя, Велики пости
Въртолома, Въртоглав четвъртък. Жените не въртят чекрък, не мотаят с мотовилка, не навиват прежда, като предпазна мярка срещу въртоглавие при хора и добитък. Раздават прекаден хляб за здраве. От този хляб слагат в кърмилото на животните, като запазват една част от него за лек против шемет през годината.

Петък на Тодоровата неделя, Велики пости
Шамотен петък. Смята се за един от дванадесетте най-лоши петъци през годината. Жените не се мият, не се решат (в недалечното минало плитките са били традиционна прическа), не похващат вретена.

Ели Маринова