Велики пости

Времето на строгия пост продължава 7 седмици и завършва на Великден. Началото му се изчислява според лунния календар. Обикновено Великите пости започват през втората половина на февруари или първата половина на март.

Великият пост е време на посвещаване на човека на Бога, по примера на Иисус Христос, който е прекарал четиридесет дни в пустинята в пост и молитва за да се подготви за своята саможертва на кръста в името на хората. По време на Великите пости хората преосмислят поведението си, стремят се да се пречистят и телом, и духом и се молят греховете им да бъдат опростени. Постенето е принцип на жертвата – отказваш се от едно нещо на материално ниво, за да получиш нещо друго, но на по-високо, на духовно ниво. Но жертвата трябва да е поднесена със смирение и чисто сърце, а не насила, незначителна и малка, за да бъде постигната целта, просветление и духовно израстване.

Празнично-обредният цикъл, свързан с Възкресение Христово започва от Голяма задушница и Месни заговезни, преминава през Сирница и Тодоровата неделя, като неговата кулминация е Великден и продължава със Спасовден и Свети Дух, Петдесетница, Кръстовден, като всяка неделя през годината има своето име, послание и църковен ритуал.

През Великите пости животът замира. Настъпва време на траур за Сина Божий, умрял с мъченическа смърт на кръста, за да изкупи човешките грехове. Хората не се веселят и не се събират на тържества и угощения, през този период храната е единствено растителна. Само на Благовещение и на Цветница се разрешава на трапезата да има риба.

Спазването на постите е придружено от различни обредни забрани: не се правят венчавки и годявки, спазва се строго полово табу, защото хората вярват, че заченатото по времето на Великите пости дете ще се роди с недъг или белег; не се играят народни игри и хора, освен кумичене и буенец на Лазаровден, и кукерските игри през Тодоровата неделя.

Ели Маринова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.