Скъпоценните камъни на Овен.

За първия зодиакален знак, Овен –  21 март-20 април, който е с червен цвят, се препоръчват главно камъни, оцветени в червено – червен яспис, червен корал, карнеол, червен гранат, аметист. Също така слънчев камък, халцедон, авантюрин. Но всяка декада на всеки зодиакален знак има своя господар и своите специфични камъни.

Господарят на Овен е войнствения Марс. Неговите цветове са – червено, алено, бордо, турско синьо. Металите, приписвани на планетата са – бронз, желязо и стомана, а минералите – рубин, хелиотроп, карнеол, червен гранат, червен яспис, червен корал, топаз. Символите на Марс са мечът и алебардата.

Родените през първата декада на Овен, 00 – 10° и под планетарното влияние на Марс са смели, енергични, импулсивни и динамични. Символът на тази декада е: „Въоръжен мъж, размахващ сабя в дясната си ръка. Той демонстрира дързост, смелост и сила, но и безочие, нахалство и претенциозност, липса на скромност и умереност“. Овенът от първата декада е носител на новото и притежава дарбата на лидера, пионера и първооткривателя. Той е великодушен, страстен и честолюбив, като в същото време той е идеалист и голям романтик. Но този Овен може да бъде ревнив и контролиращ егоист. За представителите на първата декада на Овен са подходящи рубинът, аметистът и сардониксът.

РУБИНЪТ е скъпоценен камък от най-висок клас. Химическият му състав е корунд, окис на алуминия. Оцветяването му зависи от процентите на примеси на окиси на желязо и хром. Рубинът е прозрачен камък, оцветен с различни нюанси на червения цвят – от тъмно червено-виолетов до кърваво или яркочервен.

Според източната традиция рубинът носи на притежателя си силата на лъва, безстрашието на орела и мъдростта на змията. Рубинът въодушевява човека за велики дела. Той е много мощен талисман, който подкрепя силата и решителността, както за добро, така и за зло. На ръката на благороден лидер той осигурява победи, на ръката на обикновен човек носи любов и щастие. Рубинът повишава жизнеността, способства за постигането и поддържането на разбирателство и щастие в брака.

Но рубинът може да усили отрицателните черти на характера и за това хората, които не се чувстват сигурни в своята толерантност и в чувството си за справедливост, е по-добре да го избягват.

Като амулет рубинът укрепва сърцето, влияе благоприятно на кръвообращението, предпазва от нощни кошмари, прогонва тъгата, защитава от неверни приятели.

АМЕТИСТ. Той е прозрачен кварц, оцветен от примесите на железни съединения във виолетов цвят с различни нюанси – от светло розово-виолетов до наситено тъмно червено-лилаво. Ако е изложен продължително време на слънчева светлина цветът на камъка избледнява. Смяна се, че наименованието на камъка е производно от гръцката дума „аметистост“ – „неопияняващ“, наричан още камък на Бакхус. Аметистът е и епископски камък, защото при посвещение в сан, новопосветеният кардинал получавал пръстен с аметист.

Като талисман аметистът придава благоразумие и бодрост, укрепва социалния статус, носи слава в изкуството.

Като амулет аметистът подпомага благоразумието и здравия разум, укрепва паметта, прогонва лошите мисли, предпазва от бъбречни проблеми. Поставен под възглавницата, той изпраща щастливи сънища. Аметистът предпазва от пиянство, наркомания и всякакви други зависимости. Отровните змии бягат от този камък. Но аметистът не бива да се носи постоянно, а само от време на време и при необходимост.

САРДОНИКС. Той е слоест ахат с червено-кафяви и бели или синьо-бели ивици. В древността е бил смятан за могъщ талисман, който придавал кураж и сила, осигурявал победи.

Като амулет сардониксът е бил използван за спиране на кръвотечения и за ускоряване на зарастването на счупени кости.

Родените през втората декада на на Овен, 10 – 20° са под планетарното влияние на Слънцето, чиито цветове са огнено оранжев, златист, ярко жълт и червен, неговият метал е златото. Минералите на Светилото са – диамант, жълт топаз, кехлибар, хризолит, хелиотроп, хризопраз и хиацинт, а неговите символите са сърчица, свастики и спирали. Символното представяне на декадата е: „Мъж, облечен в дълга роба, който прилича на жрец. Този мъж излъчва благородство и великодушие, власт, величие и авторитет“.

По правило представителите на втората декада на Овен са великодушни и смели хора, които са склонни да поемат разумни рискове. Те са по-стабилни и уравновесени от повечето Овни и за разлика от тях се стремят да завършат всяко нещо, което са започнали. Притежават чудесни организаторски способности. Но родените през тази декада могат да бъдат и доста нетърпеливи и избухливи. Има опасност да започнат да се увличат по хазарта. За тях е добре да носят диамант, червен гранат и малахит.

ДИАМАНТЪТ е скъпоценен камък от най-висш клас. Той представлява самороден чист въглерод, най-често безцветен или със слаб жълт, зелен, син или розов нюанс. Много рядко се среща черен диамант. Обработеният диамант се нарича брилянт.

В древността диамантът е смятан за най-могъщия талисман. Той дарява на притежателя си непобедима сила и добродетел, прогонва греховните мисли, води до високо обществено положение. На ръката на престъпник, той действа против него.

Като амулет диамантът помага при склероза, предотвратява образуването на камъни в организма, предпазва от уруки и дарява крепък и спокоен сън. Диамантите със зелен оттенък носи плодовитост и облекчава родилните болки при жените.

Най-ефективен, като амулет или талисман, е подареният, а не купеният лично диамант.

Родените през третата декада на Овена, 20 – 30° са под планетарното влияние на Венера. Цветовете на планетата са розово и нежно зелено, както и всички „бонбонени” цветове. Металите на Венера са: медта и сплавите й, бронзът, а нейните минерали – изумруд, зелен ахат, аквамарин, розови перли, син седеф, тигрово и котешко око, малахит, зелен нефрит, син топаз, хризопраз, светъл сапфир, тюркоаз. Символите на Венера са: сърчица и амурчета. Символното представяне на третата декада на Овен е: „ Млада жена, която седи на табуретка и свири на лютня. Тя излъчва изтънченост и сърдечност, грация и изящество, прелест и доброта. много подвижни и динамични.

Представителите на третата декада на Овена обичат да пътуват и да пътешестват, а с възрастта започват да се интересуват от философия и психология. Те също са родени лидери, които са много взискателни и към себе си, и към околните си. Освен всичко друго тези хора са горди и болезнено честолюбиви. Често се проявяват като контролиращи и властни личности, за тях дори може да се каже, че са мегаломани и хазартни личности. На родените през третата декада на Овен се препоръчва да носят гранат, малахит и аметист.

ГРАНАТ – този камък обединява група силикати, които са различно оцветени от йоните на алуминия, магнезия, желязото, мангана, калция и хрома. По състава на примесите се определят и шест вида гранат:

Пироп – огнено червен, Алмандин – виолетовочервен, Спесартин – оранжев, Уваровит – тревно-зелен, Гросулар – жълтеникаво-зеленикав, Андрадит – червено-кафяв или черен.

Най-главното магическо свойство на червените гранати като талисмани, е да пораждат най-страстни желания, носят душевна топлота. Те се препоръчват на по-скованите и студени хора. На активните и властни хора червеният гранат носи добро настроение и добро разположение на духа, дава възможност за придобиване на власт, успокоява гнева. Но червеният гранат те се препоръчва на непълнолетни, защото засилва неосъзнатите страстни желания.

Като амулет червеният гранат подпомага паметта, лекува сърцето и мозъка.

МАЛАХИТ – воден карбонат на медта, обагрен красиво с изящни фигури във всички оттенъци на зеления цвят. Препоръчително е да се носи на шията. Зеленият цвят на малахита е тясно свързан с червения. Ако нарисувате червен квадрат с вписан в него зелен квадрат и започнете да се взирате във фигурата, в един момент ще установите, че цветовете са сменили местата си. Друг цвят, тясно свързан с червеното е светлосиньото, което тушира агресията.

Като талисман малахитът подпомага изпълнението на желанията.

Като амулет помага при пристъпи на астма и ревматизъм, нормализира сърдечната дейност, предпазва децата от болести и опасности.

Ели Маринова