СИМВОЛИТЕ

Може да се каже, че символите са страниците на една вълшебна картинна книга. Това са знаци, които са създавани и усъвършенствани в продължение на векове и са използвани главно за познание и самопознание. Те представляват един от най-древните начини за тълкуване на това, което трудно може да бъде обяснено и отразено с други средства. Системата на символите е жива и постоянно развиваща се, но при определени условия и среда. С времето много от символите са придобили универсалност и са станали традиционен език, който надраства равнището на обикновеното общуване.
Нито един символ не може да бъде създаден изкуствено или да бъде измислен, за да изрази само лично усущане или приумица, защото символите надхвърлят индивидуалното мислене и търсят път към сложно духовно общуване. По такъв начин символът се явява като един външен, физически израз на висшата истина и обозначава реалности, които езикът замъглява или не може да предаде по подходящ начин. Защото символът никога не е само форма, какъвто е знакът, тоест буквата и може да се разбере единствено в своя религиозен, културен или философски смисъл.
Много от универсалните символи имат двойствен характер, те изразяват момент на взаимодействие на противоположни сили в двойствената същност на материалния свят и, както тяхното противопоставяне, така и тяхното взаимно допълване работят заедно.
Всеки символ трябва да бъде тълкуван в контекста на конкретния въпрос или ситуация, защото символите са многолики и сложни явления и, колкото е по-стар един символ, толкова той е по-сложен. За вземем змията за например –  която често е възприемана като символ на мъдростта. Но тя може да бъде тълкувана и като съблазнителка, и като пазителка, и като мъдра лечителка или отровителка.
Когато става дума за талисмани и амулети, трябва да сме напълно сигурни как конкретните символи влияят на конкретната личност в конкретния момент. И още – на един символ трябва да бъде обяснено по подходящ начин, тоест с ритуал, какво точно се очаква от него. Така всеки символ осветен с ритуал се превръща в концентрирана форма на енергия.
В последните години се появиха редица кодове за привличане на късмет или за предпазване от неприятности. Възможно те наистина да работят, но тук трябва да сме много внимателни, защото за утвърждаването на един символ е необходимо твърде много време, а експериментите в тази област често могат да бъдат доста опасни.
В заключение мога да кажа, че символизмът, развивал се и утвърждавал се в продължение на векове и хилядолетия, продължава да работи и сега, и ще продължи да работи и в бъдещето. Той продължава да се развива и в наши дни, защото това е синтезиран израз на човешките знания, мислене и опит. Съвършеният символ задоволява всички интелектуални, духовни и емоционални човешки потребности, но е необходимо да бъдем напълно уверени кога и какъв символ да използваме.

Ели Маринова

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Content is protected !!