01.07.2023, Събота, Свети Врачове

Свети безсребреници Козма и Дамиан.
Възвръщане мощите на преп. Йоан Рилски чудотворец.

Козма на гръцки език означава “космос, ред и порядък”, а Дамиан – от еврейски език – “победител”. Празнуват Козма, Кузман, Дамян, Даме, Дамянка.

На 1-ви юли и 1-ви ноември източноправославната църква почита паметта на двамата братя чудотворци и лечители Козма и Дамиан, които се прославили с богоугодните си дела в Рим. Там те се изучили за лечители, а Бог им дал и чудодейната сила да лекуват всякакви болести. Лекували без да вземат никакво заплащане и за това били наречени безсребреници.
Както за Свети Симеон и свети Николай, така и за светите Врачове са определени два дни през годината – летен и зимен празник.
В тези два дни празнуват баячки, билкари, врачки и всички народни лечители. На летния празник предците ни разпределяли и подреждали билките, набрани на Еньовден и Гергьовден, които ще се ползват за цяр през годината, а на зимния отново преглеждали и подреждали билките.
На тези дни, за предпазване от болести се спазвала пълна забрана за работа. Тогава хората водели душевно болни и сакати свои близки по църкви, манастири и лековити извори, където търсели лек за страданията им или правели обречени курбани за здраве.
Предците ни вярвали, че светите лечители, освен всички други болести, лекуват и нежит – демоничен дух, който поврежда зъбите и венците на хората.

Ели Маринова

error: Content is protected !!