01.11.2023, Сряда, Свети врачове

Св. безсребреници и чудотворци Козма и Дамиан.

Козма на гръцки език означава “космос, ред и порядък”, а Дамиан – от еврейски език – “победител”. Празнуват Козма, Кузман, Дамян, Даме, Дамянка.

Двамата братя-лечители Козма и Дамиан били родени в провинция Асия, Мала Азия в семейството на езичник и християнка. Останали рано без баща, те се заели да изучават лекарското изкуство. Изучили свойствата на билките и  лекували всеки, който помолел за помощта им, а Бог им дал чудодейната сила да лекуват всякакви болести. Лекували без да вземат никакво заплащане и за това били наречени безсребреници. Така двамата братя се прославили с богоугодните си дела в цялата Римска империя  с названието свети Врачове, тоест лечители. Тяхното житие е изпълнено с много чудотворства, свързани с изцелението на глухота, слепота, гноящи рани и др.
Паметта на светите Врачове се отбелязва два пъти през годината – на първи юли и на първи ноември. Тогава празнуват баячки, билкари, врачки и всички народни лечители. Това е ден и за разпределяне и подреждане на билките, набрани на Еньовден и Гергьовден, пък и през цялата година, защото за всяка билка си има и подходящо време за бране. Тези билки ще се ползват за цяр през годината.
Както на много от празниците и на тези дни се спазват различни забрани. Например, като предпазна мярка срещу болести в семейството, се спазва пълна забрана за женска домашна работа, но приготвянето на обредни хлябове, които ще се раздават за здраве на празника, е задължителна ритуална практика. В дните на светите Врачове хората водят душевно болни и сакати свои близки по църкви, манастири и лековити извори, където търсят лек за страданията им или правят обречени курбани за здраве.
Хората вярвали, че светите Врачове, освен всички други болести, лекуват и нежит – демоничен дух, който поврежда зъбите и венците на хората.

Ели Маринова

 

 

error: Content is protected !!