02.01.2023, Понеделник, Силвестровден, Риначовден

Свети Силвестър, папа Римски. Преп. Серафим Саровски.
Името Силвестър идва от латински език и означава “гора”.
Имен ден празнуват Силвестър, Силва и Силвия.
Името Серафим е еврейско и означава огнен ангел с шест крила.

Риначовден
Обредното ринене на оборите, свързано с брачните обичаи,  влиза в празничния цикъл на Мръсните дни – коледуване и сурвакане.
Тъй като скоро настъпва краят на Мръсните дни /на 06. януари/ оборите трябва да бъдат изринати, за да посрещнат стопаните на чисто новата кръстена вода. Колкото и да е странно, този обичай има и доста романтичен нюанс, въпреки работата, свързана с обора и неговото почистване. Нека да си спомним и шестия подвиг на Херкулес, свързан с почистването на оборите на цар Авгий.
Риначовден всъщност е  регионален празник в чест на едрия рогат добитък. Още предишната вечер, на 1 януари,  риначите – момци за женене, почистват не почистваните от Коледа обори в къщите, където са техните любими. Стопаните предварително оставят в обора торба с храна – хляб, свинско месо и вино. Когато ергените свършат с работата, те прибират храната и виното и си тръгват без да се обадят. На самия празник в къщите, където има моми за женене, стопаните слагат трапеза за риначите.
На този ден се играе хоро за здраве на едрия рогат добитък. Силвестровден се тачи за предпазване на биволите и говедата от болести, и за добър и здрав приплод от тях.

Ели Маринова

Споделяне

error: Content is protected !!