06.01.2023, Петък, Йордановден, Богоявление

Совойница, Водици.

Думата Йордан буквално означава „до реката“.
Имен ден празнуват: Йордан, Йорданка, Данчо, Божидар, Божил, Богомил, Бистра (тъй като Йордан е свещената библейска река в която Йоан Кръстител е кръстил Иисус Христос), Йонка, Йонко. Също – Богдан.

На този ден Източно православната църква отбелязва кръщението на Исус Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. Тогава Господ се явил пред хората и посочил Христос като свой син. Празникът е свързан с дълбоката вяра във все пречистващата сила на водата.

На този ден навсякъде в страната, край водоеми и реки стават църковно-народни тържества, на които свещеникът хвърля дървен кръст във водата, а млади момци и мъже скачат в нея за да го извадят. Хората вярват, че ако на Водици времето е студено и кръстът замръзне във водата, преди да бъде изваден, годината ще е здрава и плодовита. Вярва се и, че годината ще е благодатна и щастлива за този, който извади кръста от водата.
В миналото обаче ритуалът се е извършвал тържествено и в пълно мълчание, без публика.

След като кръсът бъде изваден, с менче кръстена вода и босилкова китка в ръката свещеникът минава по селото и ръси и хора, и къщи за здраве и плодородие. Тогава започват общонародните празненства. С новата, кръстена вода се къпят младоженци и пеленачета, стари и млади, болни и здрави. Навред задължително къпят именниците.
На Богоявление се извършват и редица гадания за здраве и плодородие. След вечерята всеки член на семейството чупи от прекадените орехи и по ядките гадае за здравето си.
На Водици се извършва и друг важен ритуал – рано сутринта най-възрастният човек вкъщи, чисто момиче или пък най-малкото момче, отива на чешмата или на реката и ритуално измива домашната икона и палешника, с който са кадили трапезата, за да се роди през лятото бяло жито.

Совойница 
За прогонване на Мръсните дни на Богоявление на много места в страната се изпълнява обичая Совойница. Това става така: група от момичета в която има предрешени “булка” и “младоженец” ходят по къщите и пеят любовни песни-припевки. “Булката” поръсва с босилкова китка “совойнишка” вода от котлето къщата, хората, домашните животни и стопанските постройки. Совойниците прогонват злите сили и за това там, където са ръсили те, свещеник може и да не ръси. Същите възможности имат “водичарките”, моми и малки момичета, които пеят обредни песни, близки по съдържание с коледните и с лазарските. Момците, които носят кръста от реката също имат силата да прогонват злите сили и караконджулите.
От Богоявление до Сирни заговезни в страната се правят годявки и венчавки.
Ели Маринова

Споделяне

error: Content is protected !!