06.12.2023, Сряда, Никулден

Свети Николай, епископ Мирликийски, чудотворец

Николай означава “народопобедител”. Празнуват Николай, Никлола, Николина, Николета, Кольо; Нина може да празнува на 14-ти януари, в деня на света Нина.

Според народните вярвания, при подялбата на света, на свети Никола се паднали моретата, реките и езерата. Той е господар на подводния свят – на рибите и на демоните, обитаващи водите. Освен това в народната представа Св. Никола носи първият сняг. Той разтърсва дългата си бяла брада и от нея се посипват първите снежинки. Известна е поговорката: “Днес му е денят, утре му е снегът”. Светецът е покровител на моряците и рибарите. В една шопска песен се разказва как Свети Никола успял да надвие „Деница морската змеица“, която искала да потопи златния му кораб. Той успял с хитрост да я надвие, хванал я за лявото ухо и я закачил от дясната страна на своя кораб.
Свети Никола е патрон и на търговци, банкери, воденичари, ловджии, кираджии. Той е покровител и на семейството и рода, пазител е на дома, имота и стоката. Той е господар на зимните студове и снегове, на бурите и виелиците, той носи на земята първия сняг. Неговата благословия се търси при освещаване на нов дом.
На Никулден, в чест на предците-покровители се устройва празнична вечеря, която е и първата кадена вечеря в някои райони на страната. За трапезата задължително се приготвя рибно ястие, от което се раздава на съседи и роднини за здраве. Препоръчва се рибното блюдо да е от шаран, защото народът оприличава люспите му с жълтици. Докато стопанка почиства рибата, тя внимава много да не падат люспи на земята, за да не изпадне имането на къщата. Лошо знамение е, ако някой от домашните настъпи рибя люспа. За празника се пече и обреден никулденски кравай украсен с изображение на риба, лодка или друг символ, съответстващ на светеца. На масата освен хляба и рибата се поднасят постни сарми и варено жито или царевица. Преди семейството да седне на вечеря, най-възрастната жена прекадява трапезата, а стопанинът вдига високо хляба, за да са високи посевите, и го разчупва. След вечерята костта от главата на рибата, която има форма на кръст, се запазва за цяр и за презпазване на дома от уруки.
Както на всеки празник и на Никулден се извършват гадания за времето и реколтата. Момите играят “сглядно”, никулденско хоро, а ергените и възрастните хора ги оглеждат и одумват отстрани. Изпълняват се и ритуали само от мъже, като най-важната роля в тях е отредена на най-възрастните хора. На този ден се устройват семейни, родови и общоселски курбани за здраве и плодородие.

Ели Маринова

error: Content is protected !!