07.01.2023, Събота, Ивановден

Свети Йоан Кръстител.

Йоан е еврейско име, дошло при нас през гръцки и латински и означава “Божа благодат”, „Бог помилва” или “глас Божи”. Празнуват Иван, Иванка, Йоан, Йоана, Ваньо, Ваня, Иво, Ива, Ивайло, Ивона; Калоян, което значи „милостивият Йоан”. Името Калоян може да се преведе и като „змей” или „хала”. Жан и Жана също празнуват на този ден.

На Ивановден източноправославната църква почита паметта на свети пророк Йоан Кръстител. Народът ни оприличава светеца като мъдър старец и го смята светеца за покровител на кумството и побратимството.

На този ден кумците отивали на гости на своите кумовете, като носели в дар кравай, месо и вино, а кумовете слагали за тях богата празнична трапеза. Тогава булката отговявала, т. е. прекъсвала обредно пазеното мълчание пред кума от деня на сватбата.
На Ивановден продължава започналото на Йордановден повсеместното обредно къпане за здраве не само на имениците. Кумът къпе младото семейство на което е кумувал, близки и приятели се пръскат с новата, кръстена вода за здраве и благополучие, като всички си пожелават един на друг да им върви като по вода.

На Ивановден приключват обхожданията на сурвакарите по къщите в селото. Момците къпят тържествено своя „цар” и се събират на празнична трапеза в дома му. На някои места те черпят на мегдана със събраното от обхожданията вино. Играе се общоселско празнично хоро.

Ели Маринова

error: Content is protected !!