07.05.2023, Неделя, Ранополия, Вранинден

Ранополия, Напус, Вранинден

Св. мчк Акакий.

Денят след Гергьовден в народната представа се свързва с Ранополия, сестрата на цветен Георги, която го подсетила да се пусне от празничното хоро и да обиколи нивите и ливадите за да завали дъжд.
Ранополия се тачи за предизвикване на дъжд и за предпазване от градушка. На този ден се обрича общоселски курбан и се прави молебен за дъжд, ако е необходимо. Празникът е тясно свързан с обичая Пеперуда.
На 7 май се сключват нови договори с наемните селскостопански работници, които имат сила до Димитровден.

Вранинден, врана и гарван
Народът ни смята тези две птици за демонични сили, идващи от света на мъртвите. Техният грак предвещава смърт. По повод страха си от гарвана, предците ни са сътворили една много страшна клетва: ”гарван да ти изкълве очите дано!”
Навсякъде в страната стопаните се пазят да не садят и сеят нищо през този ден, за да не го изкълват враните, а жените предат само черна вълна. В Ловешкия край, при изораването на първата бразда след ралото мълчешком върви малко момче, което държи в устата си царевично зърно, а орачът му нарежда: ”да мълчиш, че да не скубят гаргите кукуруза!” В края на браздата момчето изплюва зърното и го заравя в земята.
Смята се, че ако човек убие врана или гарван, ще има придобивка или ще се спаси от болест и беда, но ако сънува такава птица, очаква го несполука.

Ели Маринова

 

error: Content is protected !!