08.07.2023, Събота, Прокопи Пчелар

Св. вмчк Прокопий. Преп. Теофил Мироточиви (Македонски).

Прокопий е гръцко име и означава “успех”. С името на светеца са свързани и доста силни пожелания – благословии и клетви. Във връзка с това народът ни е сътворил чудесното благопожелание към някой, който започва ново дело: “дано да прокопсаш”, т. е. “дано имаш успех”. Предците ни тачели Прокопи Пчелар с медените питки, които приготвяли жените и като спазвали строга забрана за работа на неговия ден, като вярвали, че така ще “прокопсат”, тоест ще им върви.
Свети Прокопий, наред със свети Харалампий, е покровител на пчеларите и пчелите. И тук имаме два дни за почит – през лятото и зимата, но този път почитаме пчелите, а не само конкретен светия. Хората вярвали, че Дядо Господ използва пчелата като свой пратеник, за да им извести волята си, осъзнавали, че трудолюбивите пчели осигуряват голяма част от благоденствието и благополучието им и като правят мед, и като опрашват цветята и овошките. В миналото трудът на пчелите е бил много високо ценен. Освен целебния мед, който се използва и като храна, и като подсладител, и като лек, и като суровина за медовина, пчелите дават на хората и други важни продукти – пчелен клей, пчелно млечице, и не на последно място – пчелен восък. За това предците ни избрали тези два дни – за да засвидетелстват своята почит към работливите пчели.
Рано сутринта на празника хората, които имали кошери отивали на пчелина. Жените носели току що опечените обредни хлябове боговица и светец. Мъжете прекадявали хляба и кошерите с тамян, изваждали малко мед и с част от него намазвали хлябовете. По-голямата част от меда занасяли в черквата да преспи една нощ. Този мед след това те използвали за лекуване на различни болести, а най-вече на шарка.

Ели Маринова

error: Content is protected !!