08.11.2023, Сряда, Архангеловден

Събор на свети Архангел Михаил.

Името Михаил на еврейски език означава “близък до Бога” или „като Бог”. Празнуват Ангел, Ангелина, Рангел, Михаил, Михаела.

Райна, Райчо, Рая, Радка, ако желаят, могат да празнуват на 10.02 – в деня на свети Харалампий (сияещ от радост), защото имената им се извеждат от славянското название на слънцето – Райко.
Гаврил и Габриела, ако желаят, могат да празнуват на 13.07 – събор на св. архангел Гавраил.

Архангел Михаил е един от седемте ангели, стоящи при Божия престол, който според народните представи предвожда небесните сили със своя огнен меч срещу силите на тъмнината в защита на хората. В същото време хората го смятат за ангел на смъртта. В народните приказки се разказва, че при подялбата на света, нему се паднали душите на мъртвите. Вярва се, че когато свети Рангел отиде при ложето на тежко болен човек, ако се яви до краката му, болният ще оздравее, но ако е до главата му, болният ще умре.
Свети Архангел Михаил е милостив и състрадателен, той моли Господ да се смили над душата на сиромаха и сирачето, и отлага, но не отменя смъртта на човека, на чиято сватба е кумувал. Когато Архангел Михаил отиде при умиращия, той търкулва пред него златна ябълка и душата на човека се спуска да я вземе. Понякога душевадникът идва с нож или с коса в ръка. Когато пререже нишката на живота, той измива острието в някой от съдовете с вода в къщата. Вярва се също, че когато изнасят мъртвеца, той може да се огледа във водата и в огледалата. Заради това при смъртен случай стопаните изливат смъртната вода от всички съдове в къщата и покриват огледалата с креп.
Празникът на Архангел Михаил се пада в късна есен, когато природата заспива своя зимен сън и може би поради тази причина, традицията свързва светеца с ангела на смъртта.
Но въпреки асоциацията със студа и смъртта, денят на свети Архангел Михаил е един от най-тачените празници в нашата народна традиция. На този ден жените пекат обреден хляб, посветен на светеца, а на празничната трапеза най-възрастният човек в дома разчупва хляба на кръст, обръщайки се към Свети Архангел Михаил, Свети Никола и всички светци с молитвата: “Помагайте ни светии, почитаме ви и сечем колач да се роди мъж до тавана!” На трапезата се слагат ястия от овнешко или шилешко месо, фасул и варено жито. На масата присъства и червено вино, което ритуално се сипва от пръстена паница.
Свети Архангел Михаил е покровител на касапи, колбасари, полицаи.

Ели Маринова

error: Content is protected !!