08.12.2023, Петък, Нощта преди деня на света Анна

Нощта преди празника на света Анна е време за заклинания, прокоби и магии, защото тази нощ е магическа. През нея магьосници, вещици, вражалци и врачки най-лесно установяват връзка с дявола, със света на мъртвите и с демоните. С магия може да се увеличи собственото плодородие или да се открадне чуждото, може да се бае за любов или да се правят магии за раздяла. Народът ни вярва, че в тези часове е нарушено равновесието между земните и божествените сили, а земята и небето са „като решето“.
В тази нощ магьосниците отиват на гробището. Там те се събличат голи и с танц и заклинания свалят месечината от небето, превръщат я в крава и я издояват. И, след като се сдобият с лунното мляко, което в същност е изобилието и плодородието, те стават силни и могъщи и могат да властват върху природата и съдбините на хората. С това лунно мляко те могат да омагьосат чуждите ниви и стада, да правят магии за разделяне на съпрузи, за болест и омраза, дори и за смърт. Но дори и да не отидат на гробището, те пак могат да пакостят. За да открадне яйцата от полозите на кокошките, вражалецът краде трески от чужд дръвник и ги слага в съдовете с храната на собствените кокошки.
За да се предпазят от всичко това още рано вечерта стопаните палят пред вратника на двора и пред вратата на къщата огън с тор, ръсят пепел от кадените вечери и просо около курника и стопанските постройки, мажат виметата на кравите чесън и въглен. Те следят и за мушици около огнището, защото вярват, че магьосниците могат да влязат в къщата в образа на мушици. Щом забележат мушица, те трябва незабавно да я хванат и да я изгорят, за да изгорят злата сила.

Ели Маринова

error: Content is protected !!