10.02.2023, Петък, Св. свещеномъченик Харалампий Чудотворец. Чуминден

Св. свещеномъченик Харалампий Чудотворец. Мъченица Валентина.

Името Харалампий идва от гръцки език и означава „сияещ от радост”, Валентина е с латинския корен Valeo, който означава „силен съм”. Празнуват Харалампи, Ламби, Радост, Радослав, Радой, Радостина, Радосвета, Радка (може на 08.11), Лъчезар, Валентин, Валентина.

Според народната традиция свети Антоний и свети Атанасий са двама братя-близнаци, покровители, тоест господари на Чумата, а неин победител и върховен господар е свети Харалампий. Вярва се, че той носи избавление и изцеление от всяко зло и ни предпазва от природни бедствия, войни, глад и болести.

Свети Харалампий победил болестите, върлуващи през зимата и оковал Чумата в девет железни вериги. Народното поверие гласи, че светецът не само държи в подчинение всички болести, но той може и да ги пусне да бродят по света. Именно за да не се случи това, на неговия ден предците ни се стараели да го омилостивят като извършвали определени ритуални действия. С тези ритуали те се опитвали да омилостивят и самите болести и да ги поканят доброволно да напуснат селището, като вземат със себе си и всички зли сили.
За целта рано сутринта стопаните отивали на черква, където отнасяли медени пити или гърненца с мед за да бъде осветен от свещеника. Те наричали този мед на болестите –  „за да са сладки и медени”.
Св. Харалампи се счита и за покровител на пчелите и на меда, а пчелата се осмисля като връзка между световете, между доброто и злото. Народът ни смята, че медът е божествена храна, еликсир за живот, извлечен от цветовете на билките по магически начин. Този еликсир дарява здраве, сила и дълголетие. За това свети Харалампий е покровител на пчеларите, градинарите и овощарите.

С осветения в храма мед предците ни намазвали три прясно опечени питки без квас и ги раздавали или на място в самата черква, по пътя за вкъщи, или на съседите. В някои райони стопанката отваряла къщната врата и канела болестите да си вървят със следните думи: „айде, Райно, Смарайдо, излизайте, ша ви дам пита”; другаде оставяли една от питките на тавана или я изяждали сами вкъщи и пр.

На този ден, отново с цел предпазване от болести, е строго забранено да се работи, особено женска домашна работа.
В Източна България казват, че свети Харалампи араландисва, тоест  прекадява земята, тя се затопля и вече е готова за оран и сеитба. 

Ели Маринова

 

error: Content is protected !!