14.06.2023, Сряда, Пророк Елисей.

Пророк Елисей е един от най-почитаните светци, защото бил ученик на свети Илия.
Денят му се пада между Въртолома и Видовден,  в средата на юни, когато житото вече е започнало да зрее, но тогава най-често се извиват гръмотевични бури, най-често бие градушка. Така изразът “Видовден види, а Герман, Лисе и Въртоломей ще пакостят от страни”, прибавя и Елисей към групата на светците-градушкари.
В нашата народна традиция денят на свети пророк Елисей се тачи за предпазване от гръм и градушка през лятото и от виелица през зимата. За това на този ден не се похваща никаква полска и домашна работа.  Според вярванията на предците ни Елисей е брат на Въртоломей и Вида. Създаването на тази роднинска връзка има за цел да подчертае значението на поредицата дни, тачени слещу летните бури и градушките. Освен това този ден бил считан за краен срок за засяването на просото.
Елисей се почита и за предпазване от косопад и тогава се нарича Лисо. Лисо е лош дух, който хем предизвиква косопада хем може да го лекува. Предците ни наричали хората, засегнати от лисина келеши. На този ден страдащите от косопад извършвали редица ритуали с цел да омилостивят Лисо. След  службата в черквата, те излизали на полето, където се поливали с вода от лековити отвари, къпели се в “леви” води, давали различни обети за здраве.

Ели Маринова

 

error: Content is protected !!