14.11.2023, Вторник, Коледни заговезни, Мратиняк

Свети апостол Филип. Св. благоверен цар Управда-Юстиниан.
Филип на гръцки означава “този, който обича конете”. Празнуват Филип и Филипа.

Коледни заговезни. На този ден хората се подготвят за 40-дневния Коледен пост. На трапезата за последно, до Рождество, се поднася месна и млечна храна.
Мратиняк. Денят се пада в късна есен, когато зимните болести по хора и стока, осмисляни в миналото като демонични сили, започват да напомнят за себе си. За това денят тачи и в чест на Мратиняка – огромна демонична кокошка с грамадни огнени очи, която мори домашните птици. За да бъде омилостивен Мратиняка, най-старата жена вкъщи коли на прага черно петле с помощта на най-младата в семейството. При изпълнение на ритуала, главата на пилето трябва да е ориентирана към вътрешността на дома. Когато възрастната опре ножа до врата на пилето, по-младата пита: „Какво колиш?“, на което по-възрастната отговаря: „Коля мратиняк“ и заколва пилето с думите: „Не те колим ние, но те коли мратиняк“. После петлето бива попарено, оскубано, сварено и изядено, а перушината и воденичката се запазват за цяр. С перушината се кадят лехуси, болни от родилна треска жени и болни от треска деца, с нея се лекува главоболие и кръвотечение от носа. Главата и краката на петлето се връзват с червен конец и се закачват над вратата или при огнището, за да пазят къщата от магии и злини. Спомнете си песничката от филма „Баща ми, бояджията“: „Аз имам в джоба кокоша глава…“.
В Ботевградско пилето се коли в къщата зад вратата, където сяда полазникът на Игнажден. Като за целта се използват крояческите ножици, които след това се връзват здраво с червен конец и стоят така до 21 ноември.
В Западна България Мратинци се наричат дните от 11 до 16 (21) ноември и се тачат за предпазване от вълци. Тези дни се наричат Вълчи, Миши празници. Народът казва, че мратинските нощи са по-опасни дори от нощите на Мръсните дни, защото тогава по земята бродят всякакви болести и нечисти сили. Като предпазна мярка се спазват същите забрани, като през Мръсните дни.
Ели Маринова

error: Content is protected !!