16.07.2023, Неделя, Горещници

Св. мъченици Кирик и Юлита. Свети равноапостолен Велик княз Владимир.
На 15 юли празнуват Юлита (от Юлия), Владимир и Владимира. По желание Юлиана и Юлиан могат да празнуват на 21 декември – мъченица Юлиания.
Марина означава “морска”. На 16 юли празнуват Марина и Марин.

На 15, 16 и 17 юли православната църква почита паметта на светите мъченици Кирик, Юлита, Антиоген и Марина, загинали за християнската вяра. В житието на света Марина се споменава, че е била подложена на мъчения с огън.

Дните 15, 16 и 17 юли се наричат Чурлига, Пърлига и Марина Огнена.
По време на Горещниците, особено в деня на Марина Огнена, се спазва строга забрана за работа –  забранена е всяка домашна и полска работа като предпазна мярка срещу пожари през лятото и киша през зимата. По време на тези три дни е строго забранено паленето на какъвто и да е огън,  дори огнищата се загасяват, защото се вярва, че вечерта на третия Горещник от небето пада нов, жив, Божи огън. В Южна България хората почитат света Марина като Висия, Господарка на змиите и лечителка на ухапаните от змия.
Всеки от горещниците има свое име: чурлига, пърлига и Марина Огнена. Народната традиция почита тези три дни  или 17, 18 и 19 юли като празници на огъня и за предпазване от огън. Така денят на св. Марина присъства и в двата варианта. Тези дни са смятани за най-горещите дни в годината. По тях хората гадаели какво ще е времето през януари, февруари и март (или декември, януари и февруари). Ако е наистина горещо, зимата ще е снежна и студена и ще осигури добра реколта през лятото, но ако дните са студени или вали дъжд, зимата ще е кишава, а следващата година ще е гладна.
На много места вярват, че който се изкъпе в топъл лековит извор по време на горещниците, няма да го лови болест през цялата зима.
Дните се тачат най-вече от работещите с огън – хлебари, готвачи, ковачи и пр.

Ели Маринова

error: Content is protected !!