15.08.2023, Вторник, Успение Богородично

Мария е еврейско име и означава “любима, желана” и “твърда, постоянна”. Празнуват Мария, Мара, Мириям, Мариана, Мариян, Мара, Маша. Марин и Марина също може да празнуват, ако предпочитат този ден.

Голяма Богородица е един от най-уважаваните църковно-народни празници. Хората тачат Божията майка като обикновена жена и майка, която е близка на всички ни със своето благочестие, доброта и милосърдие. В представите на народа тя е застъпница пред Сина си за грешниците и престъпниците и тяхна закрилница.
Света Дева Мария е покровителка на майчинството, родилката и детето. Тя е закрилница на хората от различни бедствия и злини. Успение Богородично се тачи най-много от майките с малки деца и от нераждалите жени, които копнеят за рожба.
На празничната служба в църквата стопаните донасят за освещаване първите прибрани плодове – грозде, диня и пъпеши. Пчеларите носят за пити с мед, извадени от кошерите в деня на Преображение. Хората носят още хляб от новото брашно, сирене, първите царевични кочани и пр. След службата те раздават ритуално медени пити, хляб и плодове на всеки срещнат и помежду си “за Бог да прости” душите на умрелите и за здраве и благополучие.
Жените тачат Дева Мария като покровителка на майчинството, те обкичват иконите й с цветя и дарове в израз на благодарност за успешно зачеване и раждане или с надежда за помощ. Българката дарява, като спазва древния принцип „дари, за да бъдеш дарен“, отправяйки молба и благодарност към Божията Майка за здраве и благополучие на семейството. На този ден жените, които копнеят за рожба, даряват дрехи и обувки на сираче. Ако искат момче, даряват момченце, ако искат момиче, даряват момиченце.
На много места се правят курбани за здраве и общоселски сборове. Има обичай, когато се прави угощение или обща трапеза в чест на Божията Майка и не само на Голяма Богородица, да се оставя един празен стол, където може да седне случаен гост или скъпия дух на починал, който невидимо да участва в тържествения семеен празник. Винаги заделят парче от обредния хляб за светата Божия Майка.
В миналото жените, носещи името на Божията майка, обикновено посрещали гостите си на обяд. На трапезата, освен празничните ястия, слагали голяма купа, пълна с първите откъснати кочани царевица – варена или печена на жар. И, ако се случело така, че бездетна жена първа почете именницата и първа хапне от царевицата, то било сигурен знак, че Богородица е чула молитвата й, и скоро ще я дари с чедо.

Ели Маринова

error: Content is protected !!