15.11.2023, Сряда, Коледни пости, коледари

От началото на Коледните пости започва подготовката за коледуването на момците в предженитбена възраст и на малките момчета, които обхождат къщите през нощта на Бъдни вечер срещу Коледа. Тази подготовка може да започне и на Игнажден.
Във всяка махала момците избират свой водач, наречен станеник, цар или кудабашия. Той трябва да е по-възрастен, утвърдил се вече мъж с авторитет. В неговата къща и под негово ръководство коледарите учат песните и наричанията за празника. Той определя групите и техните водачи. Той изработва и стръката, наречена още дръвце, която олицетворява Световното Дърво. Това е една разклонена пръчка, която е забита върху кравай и е украсена с варакосани ябълки, зеленина, монети и червени ивици плат. Някъде станеникът приготвя каниска – кравай със забучени отгоре стръкове босилек, които са украсени с венец от зеленина, с нанизи пуканки и сухо грозде. Върху кравая задължително трябва да има и забучена пара.
На някои места в Западна България освен пеячи и четници, в групите се подготвят и “старец” и “бабичка”, които разиграват карнавална пантомима с пожелателен характер за здраве и плодородие.
На Бъдни вечер момчетата за пръв път ще облекат ергенско облекло и ще се запашат с пояс, за да преминат в групата на ергените. Някъде те ще вземат назаем сватбените дрехи на оженили се наскоро техни приятели или роднини. Калпаците си ще украсят с нанизи пуканки, бучки захар, сушени сливи и грозде, с китки от бръшлян и чимшир. В празничната нощ всички коледари трябва да са наметнати с яморлуци.
Разучаваните за Бъдни вечер песни и наричания имат голяма магическа сила. Тяхната цел е да прогонят злите сили, които идват на земята по време на Мръсните дни. За това те се пеят, освен при разучаването, само и единствено в Коледната нощ.

Ели Маринова

error: Content is protected !!