18.12.2023, Понеделник, Модус, свети Модест

Свети Модест се почита като покровител на овчарите и говедарите и на техните стада и за това в иконописта светецът често е изобразяван като овчар. Денят е наречен още: Модус, Молус, Модю и прочие. Преселниците от Беломорска Тракия и Мала Азия почитат Св. Моно, който научил хората да впрягат добитъка и да орат земята с него. На много места, когато добитъкът страда от някаква болест, към иконата на светеца се прикрепя вотив, метален предмет, изобразяващ болното животно, с надеждата светецът да помогне.
На много от празниците в нашия народен календар има забрана за женска домашна работа, но на този ден има забрана за мъжете. Те не бива да впрягат говедата, за да бъдат животните здрави през годината. По същата причина стопаните нанизват малки хлебчета на рогата на добитъка, залепват запалени свещи на хомота, а жените раздават варено жито и нечетен брой хлебчета на съседи и роднини.
В навечерието на празника в Пиринския край жените подновят кваса. С този квас в нощта преди празника, в пълно мълчание, те замесват тесто и пекат нечетен брой питки, украсени отгоре с просфора. В деня на самия празник жените освещават хлябовете в църквата, а после ги раздават помежду си за здравето на добитъка. Парчето хляб, на което е просфората поставят в яслите, за здраве на едрия домашен добитък.

Ели Маринова

error: Content is protected !!