20.01.2023, Петък, Петльовден, Ихтима

Преподобен Евтимий Велики. Свети Евтимий, патриарх Търновски.

Името Евтимий идва от гръцки език и означава „благодушен”, „с добро сърце”. Празнуват Евтим, Евтимия.

Според преданията Петльовден е свързан с вземането на кръвния данък от турците, когато те минавали през села и градове и събирали момчета за еничарската си войска. В село Голица Варненско една майка отказала да даде сина си за еничар. Тогава турците я заплашили, че ще заколят момчето, а тя им отвърнала, че самата тя по-скоро ще го заколи, отколкото да им го даде. Вечерта майката скрила детето извън селото. Като се върнала, хванала и заклала на прага на къщата си петела, като напръскала с кръвта му къщната врата, стените на къщата, дувара и вратника. Когато турците пристигнали да приберат момчето, те видели кръвта, повярвали, че жената е заклала сама сина си и се ужасили от отчаяната постъпка на героичната майка. От този ден нататък те не влизали в село Голица за кръвен данък.
Оттогава до днес този ден се отбелязва като празник на мъжката рожба, като ден на мъжкото начало на рода български.

Петловден се чества за здраве и плодовитост при момчетата, като жертвата е петел (някъде и за момичетата, като жертвата е ярка). На някои места празникът се отбелязва на 02. февруари по стар стил.
Птицата се коли от майката или от малко момче (петелар) на прага на пътната врата, като се внимава кръвта да напръска всичко наоколо. С кръв се прави кръстен знак по челото на петеларя и на другите момчета. Пекат се кравайчета и се раздават за здраве заедно с месото от петела, който е сварен цял. Петльовата глава се оставя при пътната врата, за да плаши болестите и злите сили.
В Странджа планина свети Евтим се смята за покровител на вънкашната болест – епилепсията.

Ели Маринова

error: Content is protected !!