22.07.2023, Събота, Огнена Мария

Св. мироносица и равноапостолна Мария Магдалина. Св.свщмчк Фока.

Името Магдалена произлиза от името на град Магдала в древна Палестина, наречен още Град на рибарите или Град на гълъбите, а на арамейски “магдала” означава “кула”. Празнуват Магдалена, Мадлена, Магда, Лена (ако не е от Елена) и Миглена.

На 22 юли православната църква тачи паметта на светата Мироносица и равноапостолна Мария-Магдалина, от чието тяло Исус Христос изгонил седем бяса (болести). Тя първа огласила Христовото Възкресение. Нея хората почитат, защото тя предпазила света от разрушителните мълнии на брат си, свети Илия, като скрила от него кога е неговият ден. Народът нарича нейния празник Огнена Мария.

Преданието гласи, че като всеки пророк, свети Илия бил много разсеян и винаги забравял кога е денят му. На 22 юли той срещнал сестра си и я попитал накъде се е запътила. Мария Магдалена му отговорила, че отива на черква, защото днес е нейният ден. Свети Илия съжалил, че неговият ден още не е дошъл. Тогава Света Мария Магдалена му припомнила, че денят му вече е отминал. „Ех, как бих се повеселил – отговорил светецът.“ Но добре че светецът пропуснал празника си, защото със своите мълнии и гръмотевици, тай можел да направи големи поразии на земята.
И този ден, както и Горещниците, се тачи в чест на огъня и за предпазване от огън и пожари. Спазва се строга забрана за палене на огън. Не се работи и никаква домашна и полска работа. Както и на Огнена Марина, така и на Огнена Мария, хората вярват, че вечерта от небето пада нов, жив, Божи огън.
В Панагюрище Огнена Мария се нарича целия период от 15 до 22 юли. В Пиринския край този период се нарича громна неделя, а в Софийско – Мария-Опърлия.

Ели Маринова

error: Content is protected !!