24.06.2023, Събота, Свети Иван Летни, Еньовден, Еньова буля

Билкарите, знахарите, вещите жени, магьосниците и врачките тачат свети Еньо като свой патрон.
Този ден е най-благоприятен от всички дни през годината за извършването на обредни и магически ритуали, за бране на билки.

Еньовден. Автор Валентин Йорданов
Танцувай, слънце. Днес е Еньовден.
Днес билките целебна сила носят.
Пред изгрев трябва тях да ги берем,
роса да мие и нозете боси…
Танцувай, слънце. Виното кипящо
с дванайсет билки нека упоим.
За теб ще пием еликсир от чашите
и топлината с теб ще споделим…
Танцувай, слънце. Дълъг ти е пътя,
но днес на своя връх ще се качиш.
Магична сила в билките се къпе,
отпий от тях, болежки да спасиш…
Танцувай, слънце. Аз ще ти направя
един венец за слънчева глава…
От билките на Еньовден за здраве
на теб, любимо слънце, ще дада…
Еньовден е празник, с който църквата отбелязва рождението на свети Йоан Кръстител, а народната традиция свързва този ден с разгара на лятото и с лятното слънцестоене. Кукувицата кука само до Еньовден, защото се смята, че след този празник лятото започва да си отива. При изгрев, слънцето “играе” и “трепти”, изкъпва се в реки и извори и поема обратния път към зимата, а свети Еньо облича кожуха си, яхва бял кон и отива навръх планина да вика снега и зимните виелици.
Нощта преди празника е магическа. Тогава момите изпълняват обичая ладуване, като гадаят за любов и венчило. Времето е подходящо и за любовна магия и други ритуали за привличане на любов. Стопаните от своя страна извършват различни защитни ритуали защото през тази нощ бродници и магьосници правят магии с цел да откраднат чуждото благоденствие и да го привлекат към себе си.
Рано сутринта мъже и жени, момци и моми посрещат в тържествено мълчание изгрева на трептящото Слънце, покланят му се и се прекръстват. След това гадаят по сянката си за здраве – чиято сянка е цяла, той ще бъде здрав и силен до края на годината. Всички, особено невестите и децата се къпят в реки и извори отново за здраве. Хората палят обредни огньове по високите места или на мегдана, които прескачат за здраве и за прогонване на бълхите.
Ранната сутрин е отредена и за бране на билки, защото се смята, че билките набрани на Еньовден имат не само лечебна, но и магическа сила. Момите и младите булки  свиват китки и вият венци от еньовски билки, с които се кичат през целия ден на празника.
През този ден за здраве и плодородие на много места се  изпълнява и ритуала Еньова буля.

Ели Маринова

 

error: Content is protected !!