24.11.2023, Петък, Св. великомъченица Екатерина, баба Шарка.

Името Екатерина е гръцко и означава “чиста, благопристойна”.
Празнуват Екатерина, Катя, Тинка.

Баба Шарка. Денят на света Катерина се тачи за предпазване от шарка. Според народните вярвания шарката, като всички други болести, е грозна черна, гърбава и страшна бабичка с разчорлена мръсна коса, облечена в черни дрипи. Хората я наричат още баба Шарка, баба Гисанка, горската бабичка, сладка и медена. Те не смеят да изрекат думата “шарка”, като наименование на болест, за да не предизвикат демоничния демон да напакости на децата им, особено през този ден.
На народа ни са познати три различни вида шарки – ситна, средна и едра (сипаница, брусница и лещенка), наречени още три сестри. Но каквато и да е шарката, тя е страшно капризна – обича да се мие и реши, да яде сладко, да спи на меко и на топло във вълната на тавана. Не понася да й мирише на пържено и готвено. За това в къща с болно от шарка дете не готвят месо, боб, леща и блажно. Не се коли и пърли животно, не се пари вълна, за да не се разлюти шарката и да не остави белези по тялото на болното. По същата причина в къщата се пази тишина. Жените не предат, не тъкат, не плетат и не перат. Те приготвят пресни питки (без квас), колачета и кравайчета, намазват ги с осветен в църквата мед и ги раздават за здраве. Оставят едно колаче при главата на детето, връзват друго с червен конец над вратата или при огнището. За омилостивяване на болестта късно вечерта слагат до огнището корито с топла вода, кърпа и сапун, за да окъпе шарката детето си, нареждат и специална трапеза за нея.
При епидемия от шарка, наречена редушка, се приготвя прясна питка, намазана с мед. Тя се поставя върху нова кърпа и се изнася извън селото. Изяжда я първият срещнат човек и взема кърпата със себе си. Дрехите на болните деца се напръскват със студена вода и престояват така една нощ, след което се попарват и изпират.
В чест на шарката се тачат и празниците на св. Сава, св. Варвара и св. Харалампи, също и св. Четиресе (Младенци).

Ели Маринова

 

Споделяне

error: Content is protected !!