29.06.2023, Четвъртък, Петровден

Петър е латинско име и означава “камък”. Павел на латински означава “малък, малчо”.

Петровден е празник, който в източноправославния календар се почита паметта на светите апостоли Петър и Павел. Но народната традиция е разделила празнуването. На 29 юни се тачи свети Петър, а на 30 – свети Павел.

При подялбата на света на апостол Петър се паднали райските градини за това той държи ключовете от райските врати. Празникът съвпада с усилната жътва, но през този ден забрана за работа няма, напротив – в народните приказки се разказва, как светията сам грабнал сърпа, да помага на жътварите. Хората казват, че на този ден се задава зимата и за това бързат да приберат зърното.
На Петровден завършват петровите пости и се отговява с петровско пиле. На много места се прави общоселски курбан. В жертва се раздават и ябълки-петровки, особено от жени с починали деца. При суша се прави молебен за дъжд.
Петровите заговезни се правят 17 дни след Спасовден. Когато Великден се падне по-късно, тези 17 дни може и да не се спазят. Проблемът е в това, че Великденските празници са подвижни, а Петровден има строго определена дата. За това датата на заговезни и продължителността на петровите пости се определя всяка година от църквата.

 

 

error: Content is protected !!