Лунен календар за 14.01.2022

Петък, ден на Венера, любовни дела. Цветове: розово и нежно зелено, всички „бонбонени” цветове. Метали: мед и сплавите й, бронз. Минерали: Изумруд, зелен ахат, аквамарин, розови перли, син седеф, тигрово и котешко око, малахит, зелен нефрит, син топаз, хризопраз, светъл сапфир, тюркоаз. Символи: сърчица и амурчета.

13-ти Лунен ден от 14:12 до 14:52 на 15.01. Символ Самсара, колелото на преражданията. Денят е магически. Неговата енергия не е еднозначна. В този ден, за добро или зло, миналото може да ни настигне и в живота ни да се появят събития или хора, които сме забравили или пък сме искали да забравим. Трябва да внимаваме и да не повтаряме стари грешки, да не ровим в стари рани, да не търсим стари вини, а да се постараем да се поучим от миналото или пък да се порадваме на старите и щастливи спомени.
Ден за промени и преобразяване, ден за общуване и работа в екип, за придобиване на нови знания на базата на миналия опит. Денят е подходящ за обмен на информация и за общуване по всички възможни начини. Ще е добре да отсеем новините, да преценим коя информация ни върши работа, а коя не. Също така ще е добре да подредим и организирате контактите си или просто да се обадим на стар приятел. Днес е възможно да се обади стар проблем, но по нов начин. Възможно е и да подновим стари връзки и приятелства. Денят не е подходящ за годежи и сватби, за зачеване. Но този ден е най-подходящият от целия лунен месец за изработването на амулети и талисмани, на лекарства. Днес сънищата са пророчески и се сбъдват бързо.
Добре е вечерята да е богата, но в тесен семеен кръг, а на масата да има прясно изпечен домашен хляб. Може да похапнем повече, но да не преяждаме. Който се разболее именно днес, има опасност болестта да е продължителна и трудно лечима, но започнатото на 13-ти лунен ден лечение винаги е особено ефективно.
Хората, родени на 13-ти лунен ден са любопитни, любознателни и ученолюбиви. Те обичат промените, пътуванията и пътешествията. Но има опасност, в постоянното търсене на промени и нови знания, те да забравят, че трябва да реализират тези знания. Такъв човек може се превърне във вечния студент или просто да стане скитник.

Сабиенска символика на Слънцето 23-24° Козирог. “Гърне с капак, поставено върху една маса.” ИСКРЕНОСТ. Сериозен характер, който е способен да се отдаде на сериозен и ползотворен живот.

Ретроградни планети през месец януари:
Меркурий във Водолей от 14.01 до 26.01; в Козирог от 27.01 до 04.02.
Венера в Козирог от 19.12.20021 до 29.01.2022 г.
Уран
в Телец – 20.08.2021-18.01.2022.

Луна в Близнаци от 05:07  на 13.01 до 18:10 на 15.01, дни на въздуха. Подходящи дейности. Бъдете по-комуникативни. Четете, пишете, направете снимки, купувайте книги и канцеларски принадлежности. Предприемайте кратки пътувания, изпълнявайте поръчки.
Времето е подходящо за пазаруване. В дните на Близнаците празниците протичат добре, с добра комуникация между хората, а пътуването е лесно и приятно.
Грижи за дома. Добре е помещенията да се проветряват по-продължително. Ако решим да правим ремонт, дните са  много подходящи да лепим тапети и да боядисваме, пък и тогава сме по-сръчни. Но периодът не е подходящ за пране и миене на прозорци.
Грижи за градината и декоративните растения. В дните на въздуха най-добре се развиват цветовете. Тогава цъфтящите декоративни растения, билките и маслодайните растения са в своя апогей. Времето е добро за засяване и засаждане на пълзящи растения, за прибиране на реколта, за грижа за почвата и окопаване.
Дните на Близнаците не са особено подходящи за поливане, защото има опасност от разпространяването на вредители в почвата. Но борбата с вредителите по стъблото и листата винаги е много ефективна. Ако решим да косим тревата в тези дни, тя ще расте по-бавно.
Засята в дните на Близнаци, при нарастваща Луна, тревата расте най-бързо и става най-гъста. Тогава е добре да се садят цъфтящи декоративни растения, билки и подправки, чиито цветове употребяваме.
Хранене. Витамините и мазнините се приемат добре, но не бива да прекаляваме с мазните храни. Тези дни могат да бъдат наречени „дни на шоколада“, когато той ни дарява с хармония и повдига настроението.
Здраве. Времето е подходящо за екскурзии в планината и за спорт, но все пак, не забравяйте слънчевите очила. Периодът е добър за всички, които разчитат на сръчността на ръцете си, но без да ги претоварват, за екстрасензорно лечение, за водни процедури.
В дните на Близнаците са уязвими белите дробове, раменете и ръцете. Добре е да не се натоварват китките и пръстите. Да не се пуши, да не се стои в задимени помещения, а тези които пушат е добре да намалят цигарите. Темата за дишането е особено важна в дните на Близнаците, защото в този период белите дробове притежават най-голяма способност за поемане на въздух. Разходките на чист въздух сред природата оказват благотворно влияние, инхалациите и дихателните упражнения също, но ако нямате практика, ще е по-добре да не започвате комплекс от дихателни упражнения. Ако е необходимо, е добре да се вземат лекарства за черния дроб. В този период са противопоказни всички процедури и операции на белите дробове.
Дните на Луна в Близнаци и Лъв са особено подходящи за внезапно отказване от вредни навици.
Знакът отговаря за: нервна система, рамене, ръце, пръсти, горна част на белия дроб, бронхи, щитовидна жлеза.