Лунен календар за 16.10.2021

Неделя, ден на Слънцето, щастливи дела. Цветове: оранжево, златисто, ярко жълто и червено. Метал злато. Минерали: жълт топаз, кехлибар, диамант, хризолит, хелиотроп, хризопраз, хиацинт. Символи: слънчица, свастики и спирали.

12-ти Лунен ден от 17:44 до 18:06 на 18.10. Символ Светото Сърце. Мощен енергиен ден, посветен на Всемирната Любов, на състраданието и милосърдието, на търпението и благотворителността. Денят е подходящ за прошка и помиряване, за молитва и медитация, за зареждане на вода, за гадания. Днес никак не е добре да се оплакваме и да се самосъжаляваме, да се караме с когото и да било, да проявяваме гняв и агресия. Не бъдете алчни и зли, не хитрувайте, усмирете гордостта и честолюбието си. Бъдете милостиви, отзивчиви и добронамерени. Бъдете благодарни и за най-малката добрина и радост. Това е ден в който молитвите ще бъдат чути. Днес сънищата са верни, светли и хубави, сбъдва се само доброто.
Сключеният през този ден брак ще е щастлив, но не е добре да се зачева дете. Счупените съдове и разливането на вода са лоши знаци.
Днес не е добре да преяждаме, да ядем груба храна, да злоупотребяваме с алкохол, да претоварваме сърцето. Добре е да пием повече вода и плодови сокове, но без ябълков.
Хората, родени на 12-ти лунен ден са милостиви и добродушни. Енергията им е неизчерпаема, тя извира направо от Светото Сърце. Тяхното добро сърце ще ги преведе успешно през всякакви трудности и изпитания. В негативен аспект обаче тези хора могат да се превърнат във вечно недоволни и оплакващи се от всичко и от всички обикновени циници.

Сабиенска символика на Слънцето 23-24° Везни. “Самотно дърво на една скалиста височина, зад което се забелязва тъмен, застрашителен облак.” ВИСОКОМЕРИЕ, НАДМЕННОСТ. Независим характер, може да бъде водач и ще бъде последван от други.

Ретроградни планети през месец октомври:
Меркурий в Риби от 27.09 до 18.10.
Юпитер във Водолей от 29.06 до 18.10.
Сатурн във Водолей от 23.05 до 11.10.
Уран в Телец – 20.08.2021-18.01.2022.
Нептун в Риби от 25.06 до 02.12.
Плутон в Козирог от 27.04 до 06.10.

Луна в Риби от 05:21 на 16.10 до 13:03 на 18.10, дни на водата. Подходящи дейности. Релаксирайте, медитирайте. Дайте си отдих. Слушайте музика. Плувайте. Поговорете си с някого по интимни теми, поплачете си. Вслушайте се в интуицията, тълкувайте сънищата си.
Грижи за красотата. В дните на водата е по-добре да не подстригваме и да мием косата си. Тогава и прическата няма да “държи”.
В дните на Овена и Рибите, особено при растяща Луна е добре да се погрижим за сияйния си поглед, за клепачите и кожата около очите. В тези дни е добре да правим нежен масаж шиатцу на клепачите и на кожата  около очите. Друг метод е неколкократна парна баня на лицето със солена вода. След парната баня изплакнете лицето със студена вода и подсушете внимателно. Това помага за прочистване на слъзните канали, предпазва от ечемик и дори изглажда малките бръчици около очите. Или най-малкото можете да сложите две кръгчета краставица на очите.
Грижи за дома. Времето е подходящо за миене, чистене и пране, но по това време не бива да се мият с вода дървените подове, да се мокрят дървените мебели и вещи. В тези дни е добре да проветряваме помещенията само за кратко. Отоплението трябва да е по-силно, когато е времето е студено. В дните на водата влагата във въздуха се усеща по-силно, тогава вероятността от валежи е по-голяма, а дрехите ни поемат влагата по-лесно.
В дните на огъня и водата не е никак подходящо да се занимаваме с огън и електричество, защото опасността от инциденти е по-голяма.
Времето не е подходящо за пазаруване.
Грижи за градината и декоративните растения. Времето е подходящо за засаждане, пресаждане и засяване, особено на луковици и грудки, билки и листни подправки, на многогодишни треви и храсти, които искат неплодородни почви. Ако окосите моравата си в тези дни, тревата ще расте по-бързо и ще е по-буйна.
Хранене. В тези дни са важни въглехидратите, хлябът е по-вкусен, плодовете са по-сочни и богати на витамини, но са по-нетрайни. Храната трябва да е прясна. Добре е да не се консумират хранителни продукти с твърде дълъг срок на годност, тоест – с много консерванти и сабилизатори. Дните са добри за гладуване, защото в дните на водата отслабваме по-лесно. Ако не сме на диета за отслабване, през този период може да не гладуваме, а просто да намалим въглехидратите и мазнините в храната.
Здраве. В дните на водата къпането и плуването, топлите лечебни бани на цялото тяло или само на краката, освен че носят голямо удоволствие, са и много благотворни, особено при настъпваща простуда. Периодът е подходящ и за гимнастика, спорт и фитнес, за закалителни процедури. След това един студен или контрастен душ действа ободряващо. Студените бани и обливания на краката са много ефективни за тяхното тонизиране.
В този период трябва да щадим краката си. Добре е да обуем удобни обувки, да не ходим много пеша, да не стоим продължително време прави, защото краката, по-точно стъпалата са особено уязвими. Уязвими са и кожата, сетивните органи, черния дроб. Тогава е повишена опасността от алергични пристъпи. В тези дни алкохолът и наркотиците са особено вредни.
Ако се лекуваме от някакво неразположение е добре да предпочетем билките и, ако можем, да избегнем химическите лекарства, да не пием много течности, да избягваме алкохола и цигарите.
В този период не се препоръчва да се правят клизми, операции и манипулации на сетивните органи, на черния дроб и краката освен по спешност.
Може да се правят операции на органите в коремната кухина. Можем да лекуваме мазоли, протривания на стъпалата от тесни и неудобни обувки. Но по това време никак не е подходящо да се лекуват брадавици.
Знакът отговаря за: течностите в тялото, лимфна система, ходила, пръсти на краката. Понякога – бял дроб /течности/ и по асоциация – тънки черва.