Лунен календар за 20.10.2021

Сряда, ден на Меркурий, ден на познанието и лъжата. Цветове: жълто, лилаво; всички пъстри и весели комбинации, които „лъжат” окото. Метали: живак, цинк, кадмий, сребро. Минерали: всички видове ахат, жълт топаз, жълт цитрин, авантюрин, яспис, изумруд, сердолик, тигрово и котешко око. Символи: меандри, спирали, кадуцей.

15-ти Лунен ден от 18:47 до 19:10 на 21.10. Сатанински ден, символ харпия. Енергията и на този ден е мощна, тя дава силен тласък и на доброто, и на злото. Добре е да прекарате една част от деня в усамотение, с молитва и медитация. За да е плодотворен денят ни е добре да бъдем разумни и овладени, да сме отзивчиви и съпричастни, а не гневни и нетърпеливи. Добре е имаме мярка във всичко, да внимаваме и да не се поддаваме на изкушенията на харпията-изкусителка, защото по-късно ще платим твърде висока цена за тях. Този лунен ден може да бъде сравнен с мост, по който се преминава трудно. Ако не сте податливи на изкушения и съблазни, ще преминете.
Времето е подходящо за творчество и обучение, за занимания с изкуство и наука. Денят не е добър за сключване на брак, за зачеване на дете. За да няма неприятни изненади, ще е добре да внимавате с острите и режещи инструменти. Днес сънищата са верни и важат за месец напред. Добър знак е да видите куче, дори и да лае. Ако чуете кавга или участвате в нея, това е много лош знак.
Ако имате практика, днес гладуването е полезно. Ако не гладувате, ще е добре храната да е постна, но тя може да е пикантна. И тъй като алкохолът и цигарите влизат в графата на изкушенията, ще е добре днес да ги избягвате.
Хората, родени на 15-ти лунен ден се намират под астралното влияние на харпията и за това са податливи на изкушения. Те са талантливи и, ако впрегнат своята неизчерпаема енергия в полезни занимания, които в същото време са им по сърце, те ще постигнат върхови резултати.

Фаза на Луната – пълнолуние в Овен, 17:56. Пълнолунието е антипод на новолунието. И при него се извършва смяна на енергията, съпроводена със силен импулс за нова ориентация. Растежът на Луната е достигнал своята кулминация, след което тя започва да намалява. Тъй като силите действащи малко преди и след пълнолунието се различават значително, то вниманието трябва да бъде изострено, да се спазва дистанция за сигурност от един ден, особено когато става въпрос за важни неща. Познат пример са операциите, които не бива да се насрочват по време и около пълнолуние.
В тази фаза Луната не излъчва импулси за растеж, но и редуцирането на енергията още е слабо изразено, особено в първите 4 дни на фазата. Това е времето, когато говорим за началото на третата четвъртина, фазата от пълнолуние до намаляващ полумесец. По отношение на сезоните, това време отговаря на есента. Идва времето на зрелостта. Събраните сили могат да се реализират. Набраните по време па пълнолуние билки действат особено ефективно.

Луна без курс от 17:56 до 22:58. 

Ретроградни планети през месец октомври:
Меркурий в Риби от 27.09 до 18.10.
Юпитер във Водолей от 29.06 до 18.10.
Сатурн във Водолей от 23.05 до 11.10.
Уран в Телец – 20.08.2021-18.01.2022.
Нептун в Риби от 25.06 до 02.12.
Плутон в Козирог от 27.04 до 06.10.

Луна в Телец от 22:58 на 20.10 до 20:03 на 23.10, дни на земята. Подходящи дейности. Бъдете практични. Стартирайте дълготрайни проекти. Поработете в градината, разходете се сред природата. Платете си сметките. Съсредоточете се в работа, която изисква търпение. Вслушайте се в тялото си.
Грижи за дома. Дните на Телеца не са подходящи за пране и миене на прозорци. Добре е да проветряваме помещенията само за кратко.
Периодът е добър за пазаруване и за празнуване. Празниците преминават с добра комуникация между хората.
Грижи за красотата. Дните са подходящи за спорт, фитнес и гимнастика, за грижи за зъбите и устната хигиена. В дните на земята студът се усеща по-силно, за това, когато излизаме, е добре да си вземем допълнителна дреха.
Грижи за градината и декоративните растения. Дните на земята влияят благоприятно за образуването на хранителни вещества в подземните части на растенията, за укрепването на кореновата система. Периодът е добър за прекопаване, за засяване и засаждане на луковици и кореноплодни, за засаждане на двугодишни и многогодишни градински цветя. Времето е подходящо за пресаждане на фиданки и кълнове. Луната в Телец помага на растенията да увеличат съпротивителните си сили срещу болести и вредители. Тогава се провежда и борбата с вредители в почвата.
Хранене. Гладът за сол трябва да бъде задоволен, но внимателно. В дните на Телеца сме особено чувствителни към храната. За това е добре да я подбираме внимателно, тя трябва да е качествена и, ако сме на диета, трябва да я спазваме. Но гладуването е противопоказно.
Здраве. Времето е подходящо за спорт. Ако има индикации за настъпващо заболяване следствие вируси, е добре да вземем гореща вана, да изпием чаша чай с мед. Понякога и само един топъл шал помага.
В дните на Телеца са уязвими гърлото, зъбите, слухът, челюстите и цялата ендокринна система. В този период е добре да щадим гласа и слуха си. Добре е да почистваме и да мием зъбите си старателно, да правим профилактични прегледи, но не е добре да лекуват зъбите ни, особено с машинка.
Докато Луната е в Телец, не бива да се правят операции на гърлото и шията, на хранопровода, на челюстта. Това се отнася и за козметични операции и премахване на бенки.
Когато Луната е в Телец, може да се правят процедури и операции на гениталиите, но в никакъв случай да не се засягат жлезите с вътрешна секреция. Времето е добро за зачеване.
Знакът отговаря за: врат, гърло, ларинкс, сливици, сънна артерия, вратна вена, шийни прешлени, долна челюст.