05.01.2023, Четвъртък, Нощта преди Богоявление

Св. Мчци Теопемт и Теона. Преп. Синклития и Аполинария.

Пети януари е последният от Мръсните дни. С него си отива 12-дневния опасен за хората период, когато по земята ходят всякакви зли сили, когато водата е неподвижна и опасна за хората, когато никой не бива да замръква на вън, на открито, особено на кръстопът. 
В деня преди Богоявление се поднася третата кадена вечеря /първата е на Бъдни вечер, а втората на Сурваки/, която се състои от нечетен брой постни ястия. На трапезата присъстват още орехите, суровото жито и недогорялата свещ от предишните кадени вечери.
Тази нощ е вълшебна. В полунощ небето се отваря, всичко светва и животните проговарят с човешки гласове. Потича новата, чиста, кръстена вода. Ако през тази нощ праведен човек се помоли горещо и искрено, Господ ще чуе молитвата му и ще даде знак за това.
Магията на нощта преди Богоявление е свързана с вярата в очистителната, целебна и магическа сила на водата, в нейната животворна мощ. Ние всички се идваме на този свят по вода, отиваме си от него пак по вода. Водата помни всичко, тя има силата да пречиства и да се самопречиства, като запазва спомена за всичко, до което се е докоснала. Предците ни са се отнасяли към водата като към живо магическо същество, защото са осъзнавали, че Водата е една от стихиите на Сътворението.
Когато предците ни са се обръщали към магическите сили на водата, те са изпълнявали определени ритуали. Тогава Водата е била мълчана, наречена, цветна и прочие. Но най-важното е било ритуалното мълчание и това, тя да е налята в котлето от 3 източника или от „ляв“ извор.

За изпълнение на желанията:
Малко преди полунощ налейте мълчешком вода в нов съд, сложете го навън, на открито и помълчете. В полунощ вземете съда в ръце и споделете с водата своите мечти и надежди, но започнете с молитва, за да може Господ по-лесно да чуе вашите желания. След това оставете водата да преспи под звездите, покрита с бяла или червена, по възможност копринена кърпа, а на сутринта ще е добре да измиете очите си с тази вода, като наричате за здраве, благоденствие и благополучие. И не забравяйте да й благодарите.

Ели Маринова

error: Content is protected !!