08.01.2023, Неделя, Бабинден

Св. Григорий, еп. Български. Преп. Георги Хозевит и Емилиян. Преп. Доминика.
Доминика е латинско име и означава „неделя”.

Преподобен Георги Хозевит  е покровител на акушерки и гинеколози.
8 януари /21 януари стар стил/ е обявен за Ден на здравеопазването и родилната помощ.

Бабинден е един чисто женски празник, посветен на родилната помощ. Сутринта преди изгрев слънце бабата-акушерка посещавала домовете на младите жени с деца до една година, на които е бабувала. Тя носела китка здравец и босилек, вързана с червен конец, вълна, просо, мед и масло в дар. В дома на родените с нейна помощ деца бабата  къпела ритуално децата и слагала червената вълна на главите на момиченцата, за да имат здрави плитки и на бузките на момченцата, за да имат гъсти бради като пораснат. С китката бабата поръсвала младите жени и момите в къщата против уроки и като пожелание за леко бъдещо раждане.
Преди да си тръгне, бабата тържествено канела жените на обяд в своя дом. На празника бабата носела на шията си нанизи със сушени лютиви чушки, които символизират мъжкото начало. Празненството в дома й било шумно и весело, изпъстрено с пиперливи подмятания и закачки. Всяка жена дошла на гости носела в дар кърпа, сапун, китка от здравец и босилек и пари. Тя поливала ритуално на бабата да си измие ръцете под плодно дърво, до трендафил или на дръвника, а бабата изтръсквала на високо ръцете си от водата, с пожеланието децата да израснат високи и здрави. На трапезата задължително се слагали варена кокошка, баница, обреден хляб, ракия и вино. Бабата-акушерка прекаждала под полите на жените с живи въглени, сложени на керемида за раждат бързо и лесно. 
Празненството продължавало на реката или край чешмата, където се извършвало обредното къпане на бабата, наричано влечугане. Едва тогава в празненството можело да се включват и мъже. Те закарвали бабата до реката с каручка или с шейна, а можело да я занесат до там и в кош. На избраното място преобръщали каручката във водата и така бабата била наистина изкъпана заедно с дрехите. След това всички й целували ръка и я дарявали с пари.
Бабинден завършвал с веселба в кръчмата, където жените си разменяли  пиперливи и често неприлични шеги. Мъжете, за разлика от друг път, се държали хрисимо и благопристойно. Тяхната роля се изчерпвала с това да са сервитьори, свирачи и тъпанджии.
Бабинден се празнува и в чест на Бабиците – невидимите сестри, които причиняват диария на децата.
Ели Маринова

error: Content is protected !!