18.02.2023, Събота, Задушница

Всяка събота е ден на мъртвите, тоест задушница, но през годината има няколко специални съботи, тоест големи задушници, устройвани преди големите празници –  преди месни заговезни,  преди Свети Дух, наречена Черешова и преди деня на свети Архангел Михаил, която е и ден, в помен на всички офицери и войници, загинали за България.

На задушница хората първо почистват и подреждат гробовете на близките си, след това преливат вино и вода, поставят на гроба храна и напитки, за да се “намерят ” те на скъпите покойници на оня свят. По традиция в чест на мъртвите се устройват и общи трапези, но ако няма възможност за това, хората раздават на гробището или пък в църквата  за “Бог да прости”.

Помени, Господи, като Благ, Твоите раби
и каквото през живота си са съгрешили,
прости, защото никой не е безгрешен освен Тебе,
можещ и на починалите да даваш покой.
Със светиите упокой, Христе, душите на твоите раби,
където няма ни болест, ни въздишка, но живот вечен.
Амин!

Преди началото на Великите пости хората правят помен на умрелите си роднини.
Задушницата се пада винаги в събота преди Месни заговезни. Тази задушница се нарича “Голяма задушница”. Рано сутрин жените отиват на гробища, почистват, прекадяват и преливат с вода и червено вино гробовете на близките си, палят свещи и раздават обреден хляб, замесен без квас, варено жито, варени яйца и сирене „за Бог да прости душите на умрелите”.

Названието на ритуалите, с които си припомняме нашите починали близки и тачим тяхната памет –  “задушница” идва от израза “за душата”, “за душите”, защото на тези дни ние не само почитаме паметта да скъпите за нас покойнизи, но и успокояваме и собствените си души. Защото тези ритуали са колкото и за покойниците, толкова и за живите.
Ели Маринова

 

error: Content is protected !!