19.02.2023, Неделя, Месни заговезни, сирна неделя

Началото на Великите пости се отбелязва 8 седмици преди Великден и се пада винаги в неделя. Вечерта на месни заговезни се слага обредна семейна трапеза от блажни ястия, обикновено се коли кокошка и се заговява с месо. От тук до Гергьовден месо не се яде.
От следващия ден, понеделник започва Сирна неделя. През Сирната неделя се извършва взаимно опрощение по линията на възходящата йерархия – прошка искат по-младите и по-нискостоящите. Те се обръщат към по-възрастните и по-високопоставени с думите:
– „Прости ми, ако съм нещо съгрешил пред теб”, отговорът е:
– „Простено да ти е и ти прощавай”.
През цялата седмица всички хора се веселят на воля и ядат до насита, като храната се състои от мляко, млечни храни, яйца, масло и риба. На прошка се ходи вечер, целува се ръка и след размяната на обичайните реплики се сяда на обща трапеза. В Западна България през цялата седмица се връзват люлки. На тях се люлеят моми и ергени за здраве, а около люлката останалите младежи припяват песни-пожелания. Изпълнява се и обредната игра Моми-подевки, която заедно с изпълняваните песенни диалози възпроизвежда сватба.
В Югоизточна България се изпълнява моминският обичай Гора-Зора. Преди изгрев слънце момите излизат извън селото и със специални обредни песни подканват природата и гората да се развият и раззеленят. Тези песни съдържат и брачни символи. На зазоряване момите играят хоро на песен, без музикален съпровод, заедно с дошлите през това време ергени.
Сирната седмица е идентична с Тодоровата и се смята за много опасна за здравето на хората и домашните животни. Тя е опасна и за реколтата. През цялата седмица се спазват различни забрани за работа, с цел предпазване от градушка, вълци, мечки, мишки и болести.
В неделя вечер е Сирни заговезни, последният ден, на който можете да получите и да дадете прошка.
Песи понеделник. Тачи се за предпазване от бяс. Започва взаимното опрощаване.
Црън, Усовски вторник. Тачи се за предпазване от рани и устрел. Хората вярвали, че устрелът е вампир, който се крие между рогата или в козината на добитъка и го разболява, пиейки кръвта му. Извършва се взаимно опрощаване.
Крива сряда. Много опасен ден. Тачи се за предпазване от всякакви злини и болести. Извършва се взаимно опрощаване.
Въртоглав четвъртък. Тачи се за предпазване от „въртоглавие” по хора и домашни животни. Извършва се взаимно
прощаване.
Крив петък. Много опасен ден. Тачи се за предпазване от всякакви злини и болести. Извършва се взаимно опрощаване.
Събота на Сирна неделя – спазват се всички обредни предписания и забрани, валидни за Сирната седмица. Извършва се взаимно опрощаване.
Неделя – Сирни заговезни, Поклади
Да не пропусна нещо много важно – седмицата е последна, краен срок за сватбите, които на обикновено са започвали от Петковден, 14 октомври.

Ели Маринова

 

error: Content is protected !!