24.04.2023, Понеделник, Великден, Възкресение Христово

Неделя, Възкресение Христово.

На Великден имен ден празнуват Велико, Велика, Величка, Велин, Велина; Паскал и Паскалина – от “пасха”.

Това е един от най-големите и най-тържествени празници през годината. На този празник хората посещават полунощната тържествена църковна служба и донасят вкъщи свещта, която са държали в черквата. Занасяйки великденската свещ вкъщи, хората вярват, че занасят в дома си новия огън, новото начало.

На неделната празнична трапеза се отговява с яйце, разделено между членовете на семейството и се разчупва обредния хляб. Характерно е чукането с шарени великденски яйца, и чието яйце се окаже “бияч”, той ще е най-здрав през годината. Старите хора казват, че ако някой изяде първото великденско яйце сам, през годината ще страда от циреи.

На Великден е прието да се ходи на гости при кумовете и родителите, като се носят в дар червени яйца и великденски краваи, поднесени с поклон и целуване на ръка. Младите получават в отговор същия дар. Великденските празници продължават три дни. През цялото време навсякъде се извиват хора, връзват се люлки и на тях се люлеят моми и ергени за здраве. Песните, съпровождащи люлеенето имат баладичен и любовен характер. В тях се разказва за любов между момък и мома, за змеюва или самодивска сватба, за “отключването” на водата и плодородието на земята.

Много популярно е вярването, че ако държиш в ръце хляб или съд, пълен с вода по време на Великденското новолуние, което тази година се пада на 23 април, в дома ти ще има здраве, щастие и богатство.

Ели Маринова

error: Content is protected !!