17.04.2023, Понеделник, Седмицата след Великден – Светла седмица

Светлата седмица е посветена на всенародни празненства в чест на Великден. Тук давам и значенията на дните от седмицата според народните вярвания.
Светли понеделник, Светла седмица. Всенародните тържества, посветени на Възкресение Христово продължават през цялата седмица. Момите извършват ритуала Ладуване.
Понеделник се смята за щастлив и късметлия ден. Хората казват: “Нов ден, нов късмет” и за това през този ден започват нова работа, строеж на къща, стопатска постройка или друга сграда, или започват да копаят кладенец. В понеделник се влиза в нов дом, пали се за пръв път огън в ново огнище. Хората казват, че роденото в понеделник дете ще е късметлия. Изключение от това правило са понеделниците на Сирната и Тодоровата неделя.
Светли вторник, Светла седмица.  Момите отново извършват ритуала Ладуване.
Народът смята вторник за лош, хаталия ден. Той е постен и през него се спазва полово табу. На много места се вярва, че жените, които кроят и шият дрехи във вторник овдовяват, а на тези, които предат и тъкат – децата и житото на нивата изгарят. През този ден няма забрана за домакинска или кърска работа, но не бива да се започва нищо ново, нито нова работа, нито нов строеж. За най-лоши се смятат вторниците на Сирната и на Тодоровата седмица. Но Светли вторник прави изключение.
Светла сряда, Светла седмица. На Светла сряда моми и ергени изпълняват обредната великденска игра Мара Лишанка.
Сряда е смятана по-скоро за лош ден. На този ден се пости и се спазва полово табу. Жените не мият косите си, а мъжете не се бръснат. Забранена е всяка женска домакинска работа, „за да не изгорят децата и къщата”. Смята се, че роденото на този ден дете ще е нещастно. Според някои най-лоша е разполовената сряда (25-я ден след Великден). Хората вярват, че който се разболее през разполовената сряда, го очаква смърт. За много опасни се смятат сряда на Сирната и на Тодоровата седмица. Но Светла сряда е изключение.
Светли четвъртък,  Светла седмица. Четвъртък се смята за щастлив ден. Роденото в четвъртък дете ще е щастливо, работливо и богато. В четвъртък се влиза в нова къща и се пали първият огън в огнището, този ден е щастлив и за започване на нова работа. Четвъртък е ден на върховния бог на гръмотевиците и светкавиците много европейски митологии. Но четвъртъците на Сирната и на Тодоровата неделя са смятани за опасни.
Светли петък, Светла седмица. Животопримни източник.
Имен ден празнуват Живко и Живка (по избор може на 13. януари).
В Тракийските села петъкът след Великден се нарича летен Петковден и на този ден се устройват жертвоприношения, съпроводени с богати трапези, песни и хора.
По принцип петък е смятан за ден на света Петка, покровителката на жените и на женската домашна работа. Навсякъде вярват, че това е тежък и лош ден. Всеки петък е постен ден, през който се спазва полово табу. В петък жените не работят с вълна, не перат и не се мият, за да не разсърдят света Петка. Смята се, че децата, родени в петък са нещастни и болнави.
През годината има дванадесет лоши петъци, през които се забранява всякаква домакинска работа, спазва се строг пост и полово табу. Това са черните петъци срещу Водици, Трифоновден, Тодороровден, среднопостница, Великден, Русаля, Петровден, Голяма Богородица, Кръстовден, Димитровден, Коледа, Сурваки.
Светла събота, Светла седмица. В събота преди Софинден хората раздават просфорки и червени яйца в памет на наскоро починали свои близки.
Съботният ден е посветен на мъртвите. В събота се правят всички помени и задушници. През този ден жените не бива да се мият и да перат, за да не люти сапунената пяна в очите на умрелите; те не кроят и шият дрехи, защото, който се облече с такава дреха, ще умре.
Родените в събота, наричани съботници,  могат да гадаят сънища, да разпознават магьосници и бродници, да виждат вампири, върколаци и таласъми. Даже Чумата се страхува от хора и кучета, родени в събота. Според някои вярвания, съботниците могат дори да се превръщат в змейове.
Съботите на месец март се наричат “бели” и през тези дни жените не перат и не простират бяло пране, не удрят с бухалка, не чукат в чутура, не садят бял лук, за да не бие град посевите.
Неделя на Светла седмица, Томина неделя.
В неделята, посветена на Св. Тома Неверни имен ден празнуват всички с името Тома. Ако желаят, те биха могли да празнуват и на 06.10 – денят на св. ап. Тома.
Според Светото писание Господ сътворил света за шест дни, а на седмия седнал да си почине. За това последният ден от седмицата е определен за почивка. Но Господ е благословил труда на тези, които работят в неделя, за да осигурят прехраната на децата си.
В неделя сутринта хората се измиват, обличат чисти и нови дрехи и отиват на църква.
В неделя се правят годежи и сватби, с изключение на неделите през Великите пости и Мръсните дни; в неделя се посрещат гости. През този ден на жените е забранено да чистят, да перат или да шият дрехи. Смята се, че който е роден в неделя ще успее да постигне всичко без много труд. Лесно ще натрупа пари, имот и знания, и винаги ще бъде здрав, бодър и силен. На Томина неделя има строга забрана за женска домашна работа, особено за пране и за простиране, за да вържат нивите и градините обилен плод.

Ели Маринова

 

error: Content is protected !!