27.02.2023, Понеделник, Тодорова Неделя

Първата седмица на Великия пост се нарича Тодорова, Тримирна, гладна, глуха, суха, кукерска неделя. В народните представи тази седмица е лоша и опасна за здравето на хора и добитък.

Вярвало се, че ако през Тодоровата седмица жените мият косите си и перат, те са застрашени от гръм и главоболие. На много места вярвали, че през тази седмица нощем бродят таласъми, караконджули и прочие нечисти сили. Хората се страхували от “Глухия Тодор”, който причинява глухота и изсъхване на хора и посеви. Вярвало се, че който се разболее през тази седмица, няма да го бъде.
Тези страхове пораждат много забрани, спазвани главно от жените. Вечер никой не бивало да замръква навън, жените не бивало да перват с бухалка, мъжете не бивало да орат и сеят, за да не пада гръм и градушка да не бие посевите. По това време не бивало да се насажда квачка, не се меси хляб с квас и пр.
През първите три дни от Тодоровата седмица, а на някои места през последните три дни на Великия пост, се спазва най-строг пост, наречен тримирене. Понеделник, вторник и сряда тези, които тримирят не ядат нищо и дори не пият вода. Тримирели главно моми, млади булки, стари жени, а понякога и деца. В сряда сутринта тримерникът се причестявал в черква и си вземал светена вода. Краят на тримиренето се отбелязвал с постна трапеза в дома на тримирилия. Вярвало се, че чрез тримиренето хората изкупват греховете си и, който е тримирил, ще отиде в рая след смъртта си. Но този, който не издържи това изпитание и умре по време на тримирене, не се погребвал в гробището, а извън него, защото хората се страхували, че той (или тя) ще се превъплъти и ще вампиряса.
Смята се, че Тодоровата неделя е сестра на Русалската неделя и на Мръсните дни. Близка по значение е Сирната седмица.

Чист понеделник, Песи понеделник, Кукеровден се тачи за предпазване от бяс. Народът вярва, че болестта бяс се поражда от бесния вятър, който духа от най-долната дипла на небето. Вярвало се, че ако орел или чучулига долетят до нея, те падат мъртви на земята, и ако някое животно изяде умрялата птица, то побеснява и пренася болестта при хората. На места на този ден празнуват за предпазване от мишки и змии. Обикновено понеделникът се смята за късметлия ден, но Песи понеделник прави изключение. В Източните Родопи наричат деня “похлупен”, защото хората вярват, че на този ден Дядо Господ “затваря душите на мъртвите”. Това е и първият ден от тримиренето. На Чист понеделник започват кукерските игри.
Сутринта рано хората мият лицата си с водата останала от сварените на Сирни заговезни яйца, за да се предпазят от бълхи и мухи. В Тракия на Песи понеделник жените месят и пекат специален обреден хляб, наречен змиюрка, те го разделят между всички членове на семейството, като предпазна мярка срещу ухапване от змия. В Западна България жените почитат Врански понеделник, в чест на враните и гарваните.
Лош, Черен, Глух, Усовски вторник. Той се смята за най-лошият от всички вторници през годината. Хората се страхуват, че роденото на този ден дете ще бъде нещастно. Денят се тачи за предпазване от суша и устрел по домашните животни.
Луда, Тримирна, Преговяла сряда. Последен ден от тримиренето. Тримирилите се комкат в черква и канят на постна трапеза в дома си свои връстници. Денят се тачи за предпазване от лудост.
Въртолома, Въртоглав четвъртък. Жените не въртят чекрък, не мотаят с мотовилка, не навиват прежда, като предпазна мярка срещу въртоглавие при хора и добитък. Раздават прекаден хляб за здраве. От този хляб слагат в кърмилото на животните, като запазват една част от него за лек против шемет през годината.
Шамотен петък. Смята се за един от дванадесетте най-лоши петъци през годината. Жените не се мият, не се решат (в недалечното минало плитките са били традиционна прическа), не похващат вретена.
Тодорова събота, Тодоровден. 

Ели Маринова

error: Content is protected !!