25.03.2023, Събота, Благовещетие

В нощта преди Благовещение небето се отваря и стопанинът на заровеното имане се явява като огън. 
Ден на майката. 
Благовещение е денят в който според Светото писание архангел Гавриил донася благата вест на Светата Дева, че ще стане майка на Сина Божий Иисус – Спасителят на хората.
Думата евангелие идва от гръцки език и означава блага вест. Празнуват Благовест, Благовеста, Благой, Вангел, Вангелия, Евангелина, Иванжелин, Бончо, Бонка (от Бона Деа – добрата богиня в латинския пантеон).
Празнуват също Гаврил и Габриела, които биха могли да празнуват на 27.03. или на 13.07. – събор на св. арх. Гавраил.

Блага да е утринта,
благ да е деня,
благи вести в този час
да летят към всички нас!

За Благовец се казва, че е половин Великден. И, въпреки че е по времето на Великите пости, на този ден е задължително на празничната трапеза да се поднесе рибно блюдо. А когато някой излезе от вкъщи, той трябва да носи залък хляб и пари в себе си, за да го закука кукувицата на пълно и на сито. На този ден не се дава нищо назаем, за да не се изнесат благата от къщата.
Календарно Благовец стои много близо до пролетното равноденствие и това се отразява във всички обреди, във вярванията на хората, свързани с посрещането на пролетта. Смята се, че именно на този ден самодивите се завръщат от край свят, от двореца на Слънцето. Тогава, за да извести тяхното пристигане, кукувицата се обажда за пръв път. Тогава се появяват и първите прелетни птици, змиите и гущерите изпълзяват, мечките излизат от леговищата си. Природата започва да се събужда от зимния си сън.
Сутринта стопанките премитали дворовете, събирали сметта на куп, запалвали я и прескачали огъня, като вярвали че по този начин ще изгонят и вредоносните влечуги, и бълхите. И не само тях. Това изчистване на физическо ниво символизира и духовно изчистване – унищожаването на насъбралите се по време на зимата негативи в къщата и в двора.
Тъй като змията е и приятел и лечител на хората, но и техен враг, който им пакости, на този ден предците ни са извършвали много магически ритуали, свързани със змията, с които са целели нейното омилостивяване. За да се предпазят от змии, жените не пипали игли, куки и конци. За да не срещат самодиви, момите  не излизали по тъмно сутринта от двора. Смятало се е, че с убитата на Благовец змия могат да се лекуват много болести. На места отрязвали главата на змията, отваряли челюстите и там посявали семена от босилек или други билки, които да ползват за лек през годината.
По нашите земи хората почитат змията-пазителка на домашното огнище. За това на Благовец жените пекат специални хлебчета, наречени змиюрки и оставят парче от хляба на тавана или при прага за стопана на къщата.
Ели Маринова

error: Content is protected !!