01.03.2023, Сряда, Заемни, бабини, броени дни

Нашият народ е нарекъл трите първи или трите последни дни на месец март  Бабини, Броени, Заемни дни. Обикновено хората ги свързват с лошо и студено време.
В Западна България тези дни са в началото на месец март. Там разказват, как една баба се присмяла на Малък Сечко, че силата му се е стопила. За да й докаже, че не е така, Февруари измолил от сестра си Марта три дни (1-ви, 2-ри и 3-ти март) назаем и докарал на земята виелица, студ и мраз.
За хората в Източна България Заемни са последните 3 дни от месеца. Всеизвестна е приказката за старата козарка, която изкарала стадото си на паша в планината в последния ден на месеца, като решила, че баба Марта няма вече сила и за това няма да й напакости. Опърничавата старица обаче много й се ядосала. Тя помолила брат си Април да й заеме няколко дни и се развихрила с всички сили. Повикала бурите и виелиците на помощ. Тогава задухал леден вятър, завалял силен сняг и козарката и стадото й се вкаменили от студ и страх. От тези камъни по-късно потекла лековита вода.
По Броените дни хората гадаят какво ще е времето в следващите три месеца или ги наричат за здравето на определен човек или пък на цяло семейство.
В Кюстендилския край вярват, че каквото е времето на трите баби, такова ще е то през пролетта, лятото и есента.
Ели Маринова

error: Content is protected !!