31.12.2023, Неделя, Нова Година, Сурваки

 

Сурва, сурва година,
здрава, здрава гърбина,
златен клас на нивята,
сладък плод за децата,
вечен мир на земята!
Живи, здрави догодина,
догодина до амина!

Преподобна Мелания Римлянка.
Мелания означава “черна”. Празнува Мелания.

През целия ден кипи подготовката за посрещането на Нова година и Васильовден. За празничната трапеза жените пекат боговица с кръст отгоре или пита с пара в нея. Приготвят също баница с късмети, като най-често това са предварително наречени напъпили дрянови клонки. За трапезата се приготвя варена свинска глава или пача от главата и краката на закланото на Коледа прасе, свински пържоли, суджуци и прочие блажни ястия.
На Сурваки трапезата също се прекажда, като на Бъдни вечер. Обредността на празника повтаря тази на Бъдни вечер и Коледа, като по традиция тя също е в тесен семеен кръг. В полунощ сурвакарите започват да обикалят селото. И те, като колеларите влизат с благослов във всяка къща.
Сурвакарските дружини са съставени от ергени в предженитбена възраст или от малки момчета. Задачата им е да прогонят злите сили, върлуващи през Мръсните дни, да възстановят световния порядък, да привлекат благоденствие и благополучие.
Същата вечер момите се събират на кръстопът, край реката или при чешма, мълчешеом наливат цветна, васильовска вода в бяло менче, пускат във водата просо, а после белязаните си с разноцветни вълнени конци пръстени или китки. След това едно дете изтърсак, млад момък или старица вади пръстените от водата, а момите отстрани припяват всеки пръстен с подходяща кратка песничка. Обичаят се нарича Ладуване, по името на славянската богиня на любовта и брака. След ладуването момите си вземат по няколко зърна просо, които ще сложат под възглавниците си, с надеждата да сънуват бъдещия си жених.
През тази нощ всички хора гадаят за здраве и плодородие. Преди вечерята, в котле или паница с вода всеки член на семейството слага белязано листо от бръшлян а после изнасят паницата с натопените в нея листа “да преспи” под стряхата. На сутринта всеки гадае за здравето си по състоянието на оставения от него лист. И по време на вечерята хората гадаят за здраве и късмет по орехите, които чупят – ако ядката е здрава и хубава, вещае добро и крепко здраве. Хората гадаят за берекет и по това, как гори бъдника в огнището, по това, колко високо подскачат хвърлените в огъня сурови житни зърна и дрянови пъпки. Всички тези гадания се извършват с надежда, че идващата година ще донесе здраве, радост, плодородие и късмет. Амин, дай Боже!

Ели Маринова

error: Content is protected !!