24.05.2023, Сряда, Възнесение Господне, Спасовден

Възнесение Господне, Спасовден.
Празнуват Спас, Спаска, Спасения и Сотир.
Свети Спас е закрилник на хлебари, шофьори, хотелиери и ресторантьори, цветари, строители. Общо 20 професии.

Спасовден е подвижен празник, свързан с обредността на Великден. Той се празнува винаги в четвъртък, на четиредесетия ден от възкресението на Христос Спасител. За много народи по света 40 е свещено число – 40 години Мойсей е обикалял пустинята с народа си; Иисус Христос е престоял 40 дни на пост и молитва също в пустинята; църквата ни почита свети 40 мъченици на 9 март; 40 дни след раждането жената е нечиста; 40 дни след смъртта душата на покойника остава привързана все още към земята.
Спасовден е последният от Великите четвъртъци. В българската народна традиция денят се тачи строго за предпазване от градушка. За това жените не тъкат, не перат с бухалка, не предат и не шият, а мъжете не орат. На Спасовден се извършват различни обреди за дъжд: някъде се играе Пеперуда, другаде се прави Покръсти или Черкуване за дъжд, защото спасовският дъжд е също толкова желан и чакан, както гергьовския. В народните песни Свети Спас се оприличава на зелен клас, който по-късно ще стане златен.
В нощта преди празника много болни хора ходят „на росен”, преспиват на росенови поляни с надеждата русалките и самодивите да ги излекуват или поне да им покажат ще оздравеят ли или не.
В цялата страна има поверие, че на Велики четвъртък Господ пуска душите на умрелите на земята, а на Спасовден ги прибира. Рано сутринта хората гледат в кладенците с огледало, защото вярват, че ще видят в него лицата на покойните си близки. На Спасовден се носят орехови клонки в църквата или на гробището, за да пазят сянка на умрелите.
17 дни след Спасовден започват Петровите пости. Всяка година те са с различна продължителност, защото Спасовден е подвижен празник, а Петровден е с твърдо определена дата. За това всяка година църквата определя  деня на петровите заговезни. На този ден обикновено се заговява с пиле.

Ели Маринова

error: Content is protected !!