ЗМИЯТА КАТО СИМВОЛ

Змията е един от най-старите и най-сложните, многопосочни, многолики и многопластови символи. Тя може да символизира и мъжкото, и женското начало, и Слънчевия, и Лунния принцип, и освен това – същността, която се е самосъздала. Змията символизира и началото на разрухата и смъртта, и възкресението, защото като животно, тя сменя кожата си и се възражда. Змията, захапала опашката си се нарича Уроборос. Тогава тя олицетворява кръговрата на времето и на видимия свят. Живот и смърт, светлина и тъмнина, добро и зло, болест и лечение, отрова и изцеление, страст и мъдрост, духовно и физическо прераждане.

Змията има тясна връзка с първичните сили на водата, която тече на всички нива – и небесни, и земни, и подземни. Бебетата идват на тази земя по вода, покойниците напускат този свят по вода. Змията контролира водите и бурите, тайните знания. Змия опасва Световния океан от който произлиза всичко и към който всичко се връща. А огнената змия означава пречистване, промяна, трансформация.

Свързването на змията с Дървото на живота, представлява нейния благодатен, а с Дървото на познанието отразява нейния злотворен аспект. Увита около жена, която олицетворява Великата майка, тя представлява оплодителното мъжко начало. Нека си спомним Олимпиада, майката на Александър Велики, която зачева от Зевс, в образа на огромна змия.

Когато змията живее под земята, тя има връзка освен със света на мъртвите, но и с цялостното познание за подземния свят, в това число и за магията. Хтоничната, подземната змия олицетворява агресивните сили на боговете, владеещи мрака. Тогава доброто и злото, мракът и светлината са в конфликт, като Зевс и Тифон, Аполон и Питон, Озирис и Сет. Хтоничната змия е и пазител на скритите в земните недра съкровища. Тогава тя често е изобразявана със скъпоценен камък на главата, защото съкровищата може да не са само злато и скъпоценности, но и тайни и скрити знания. В нашата народна митология змията е пазител на огнището вкъщи и на синура на нивата.

Символът на змията придружава много от изображенията на богове. Стрелите на Аполон са слънчеви змии, който поразяват през деня, а стрелите от лъка на сестра му Артемида, това са лунните лъчи, които поразяват с лудост през нощта. Крилатият жезъл на Хермес/Меркурий, наречен кадуцей е с две увити около пръчка змии, като фигурата много прилича на двойната спирала на ДНК. Символът на Асклепий е змия, увита около високото столче на чаша, пълна с лекарство или с отрова. Този символ може да означава и бременност, защото змията представлява оплодителната сила на земята, източник на всички срити възможности – материални и духовни. Често змията е олицетворение на първичния инстинкт, на надигащата се и необуздана сила на природата. Тя представлява познанието, силата, коварството, изкушението и съблазанта. Тя е самата съдбата, бърза като бедата, неразбираема като провидението.

Ели Маринова

Споделяне

Един коментар за “ЗМИЯТА КАТО СИМВОЛ

  1. Здравейте. Ако наистина имате въпрос към тази статия, моля, бъдете по-ясен. Изявлението: “Да искам го” не е въппрос.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Content is protected !!