СУРВАКИ

Сурва, весела година!
Да сте живи, да сте здрави!
Всеки работа да има!
Всяко зло да ви забрави!
Пълни шепи и хамбари,
бели агнета в кошари!
Нека всички земни дари
да се трупат на камари!

31. Декември, Мръсни дни от 25 декември до 5 януари.
Преподобна Мелания Римлянка.
Мелания означава “черна”. Празнува Мелания.
През целия ден кипи подготовката за посрещането на Нова година и Васильовден. За празничната трапеза жените пекат боговица с кръст отгоре или пита с пара в нея. Приготвят също баница с късмети, като най-често това са предварително наречени напъпили дрянови клонки. За трапезата се приготвя варена свинска глава или пача от главата и краката на закланото на Коледа прасе, свински пържоли, суджуци и прочие блажни ястия.
На сурваки трапезата също се прекажда, като на Бъдни вечер. Обредността на празника повтаря тази на Бъдни вечер и Коледа, като по традиция тя също е в тесен семеен кръг. В полунощ сурвакарите започват да обикалят селото. И те, като колеларите влизат с благослов във всяка къща.
Сурвакарските дружини са съставени от ергени в предженитбена възраст или от малки момчета. Задачата им е да прогонят злите сили, върлуващи през мръсните дни, да възстановят световния порядък, да привлекат благоденствие и благополучие.
Същата вечер момите се събират на кръстопът, край реката или при чешма, мълчешеом наливат цветна, васильовска вода в бяло менче, пускат във водата просо, а после белязаните си с разноцветни вълнени конци пръстени или китки. След това едно дете изтърсак, млад момък или старица вади пръстените от водата, а момите отстрани припяват всеки пръстен с подходяща кратка песничка. Обичаят се нарича Ладуване, по името на славянската богиня на любовта и брака. След ладуването момите си вземат по няколко зърна просо, които ще сложат под възглавниците си, с надеждата да сънуват бъдещия си жених.
През тази нощ всички хора гадаят за здраве и плодородие. Преди вечерята, в котле или паница с вода всеки член на семейството слага белязано листо от бръшлян а после изнасят паницата с натопените в нея листа “да преспи” под стряхата. На сутринта всеки гадае за здравето си по състоянието на оставения от него лист. И по време на вечерята хората гадаят за здраве и късмет по орехите, които чупят – ако ядката е здрава и хубава, вещае добро и крепко здраве. Хората гадаят за берекет и по това, как гори бъдника в огнището, по това, колко високо подскачат хвърлените в огъня сурови житни зърна и дрянови пъпки. Всички тези гадания се извършват с надежда, че идващата година ще донесе здраве, радост, плодородие и късмет. Амин, дай Боже!

Ели Маринова

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Content is protected !!